Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pastorie, tegenwoordig woonhuis in Huisseling

Kerkelijk Gebouw

Grotestraat 58
5371BZ Huisseling (gemeente Oss)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1877-1878; sinds 1987 woonhuis
Architect: Hermanus Kroonen


Beschrijving van Pastorie, tegenwoordig woonhuis

Inleiding Voormalige R.K. PASTORIE van Huisseling, gebouwd in 1878 door pastoor Van Gils, afkomstig uit Tilburg. Het blokvormige pand staat ten zuidoosten van de R.K. Sint Lambertuskerk, naast enige boerderijen. Omstreeks 1910 is door pastoor Franken het interieur gedeeltelijk verbouwd, waarbij onder meer de centrale gang het huidige aanzien kreeg. Sinds ca. 1985 is de pastorie in gebruik als woonhuis. In de oostelijke gevel van de achteraanbouw is rond 1994 een raam vergroot. Omschrijving Het pand heeft een rechthoekige plattegrond met achteraanbouw en ligt enigszins terug in de rooilijn van de Grotestraat, die ter plaatse gedomineerd wordt door boerderijen. Het betreft een tweelaags handvorm bakstenen gebouw onder schilddak, met geschubde leien in maasdekking. Bijzonder is dat de pastorie met een spouwmuur gemetseld is. De voorgevel heeft vijf vensterassen. Centraal op de begane grond treft men een paneeldeur in portiek aan, met glas-in-lood bovenlicht. De getoogde, van een gestucte geprofileerde omlijsting voorziene T-schuifvensters hebben eveneens glas-in-lood bovenlichten. De gevels zijn voorzien van hoekpilasters, terwijl op de begane grond de dorpellijst in hardsteen is uitgevoerd, evenals de dorpels van de vensters op de eerste verdieping en de cordonlijst. Aan de achterzijde een uitbouw waarop een balkon met opengewerkte bakstenen balustrade. Op het dak twee zich verjongende schoorstenen, waartussen een ijzeren nokruiter met klok. De achteraanbouw bestaat uit een langgerekt eenlaags gebouw onder zadeldak, dat de pastorie met de kerk verbindt. Smeedijzeren pijlpuntenhek met twee poortjes en bakstenen achtkantige stervormige hoekpijlers, voorzien van kunststenen sokkel en dekplaat. Het hek scheidt de voortuin van de straat. Het interieur heeft onder meer neo-rococo stucplafonds, een marmeren schouw en eikenhouten lambrisering. Alle T-vensters zijn voorzien van glas-in-lood panelen, waarop stichtelijke spreuken zijn geschilderd en heiligen zijn afgebeeld (onder meer Willibrord, Eligius, Aloysius en Lambertus). De keuken heeft een betegelde schouw, de bijkeuken een rookhok. In de kelder bevindt zich een waterreservoir, dat tevens dienst doet als koeler voor de naastgelegen wijnkelder. Waardering De pastorie is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de pastorie. Zij heeft architectuurhistorische waarde vanwege de stijl en de detaillering en heeft bouwhistorisch belang vanwege de aanwezigheid van spouwmuren. Het gebouw heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere betekenis door de situering nabij de kerk, nauw verbonden met de ontwikkeling van het kerkdorp. Het gebouw is van belang vanwege de hoge mate van gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518195
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pastorie, tegenwoordig woonhuis in Huisseling

Grafhuisje

Bij Kerk
Huisseling (Gemeente Oss)
Inleiding Het betreft een voormalig BAARHUISJE op vierkante plattegrond uit omstreeks het midden van de negentiende eeuw, met aangebouwd P..

Sint Lambertuskerk

Hamstraat 1
Huisseling (Gemeente Oss)
Inleiding De R.K. SINT LAMBERTUSKERK is een georiƫnteerde eenbeukige kerk met transept, lagere vijfzijdig gesloten absis en noordoostelijk..

Boerderij, middenlangsdeeltype met T-huis, waarschijnlijk

Hamstraat 4
Huisseling (Gemeente Oss)
Boerderij, middenlangsdeeltype met T-huis, waarschijnlijk uit XIX A.

Boerderij. Zeer fraai voorbeeld van het middenlangsdeeltype met T-huis, in de woonhuisvoorgevel hoekpilasters met hardstenen dorische kapitelen

Grotestraat 54
Huisseling (Gemeente Oss)
BOERDERIJ. Zeer fraai voorbeeld van het middenlangsdeeltype met T-huis, in de woonhuisvoorgevel hoekpilasters met hardstenen dorische kapite..

Boerderij, middenlangsdeeltype, met T-huis

Hamstraat 8
Huisseling (Gemeente Oss)
Boerderij, middenlangsdeeltype, met T-huis, XIX A.

Kaart & Routeplanner

Route naar Pastorie, tegenwoordig woonhuis in Huisseling

Foto's (1)