Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grafhuisje in Huisseling

Graf Begraafplaats

Bij Kerk
5370AA Huisseling (gemeente Oss)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1878


Beschrijving van Grafhuisje

Inleiding Het betreft een voormalig BAARHUISJE op vierkante plattegrond uit omstreeks het midden van de negentiende eeuw, met aangebouwd PASTOORSGRAF uit 1869. Het geheel is gelegen te Huisseling direct ten zuiden van het schip van de Sint Lambertuskerk. In 1985 is het zuidelijke deel van het huisje afgebroken. Het overgebleven deel is in gebruik als opslagplaats. Omschrijving Het handvorm bakstenen gebouwtje heeft een zadeldak, voorzien van geschubde lei in maasdekking. In de oostelijke gevel bevindt zich een brede opgeklampte deur met smeedijzeren slotplaat en deurklink. In de westelijke gevel is een kruisvormig licht in het muurwerk uitgespaard. Tegen de noordelijke gevel ligt het hardstenen pastoorsgraf van Antonius Verkuulen, tussen 1824 en 1869 pastoor te Huisseling, bestaande uit een neo-gotische graftombe, waarop in laag-reliƫf tussen doodskoppen en bladmotieven een kelk met hostie is afgebeeld. Het muurwerk boven het graf wordt voor het grootste deel in beslag genomen door een polychrome (voornamelijk oker, rood en blauw) muurschildering, waarop een ommuurde stad met poort en muurtorens, kerken en huis is afgebeeld. Mogelijk betreft het het Hemelse Jeruzalem. De schildering wordt omgeven door een ezelsrugboogvormige bakstenen lijst, bekroond door een mogelijk ouder natuurstenen medaillon waarop een putto, rustende op doodskoppen, staat afgebeeld. Waardering Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het baarhuisje annex grafmonument. Het heeft kunsthistorisch belang als voorbeeld van een polychrome buitenschildering. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is voor de ontwikkeling van het kerkdorp. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch zeldzaam met name vanwege de uitvoering met schildering en medaillon. De detaillering van het geheel is esthetisch waardevol. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518194
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Grafhuisje in Huisseling

Sint Lambertuskerk

Hamstraat 1
Huisseling (Gemeente Oss)
Inleiding De R.K. SINT LAMBERTUSKERK is een georiƫnteerde eenbeukige kerk met transept, lagere vijfzijdig gesloten absis en noordoostelijk..

Boerderij, middenlangsdeeltype met T-huis, waarschijnlijk

Hamstraat 4
Huisseling (Gemeente Oss)
Boerderij, middenlangsdeeltype met T-huis, waarschijnlijk uit XIX A.

Pastorie, tegenwoordig woonhuis

Grotestraat 58
Huisseling (Gemeente Oss)
Inleiding Voormalige R.K. PASTORIE van Huisseling, gebouwd in 1878 door pastoor Van Gils, afkomstig uit Tilburg. Het blokvormige pand staat..

Boerderij. Zeer fraai voorbeeld van het middenlangsdeeltype met T-huis, in de woonhuisvoorgevel hoekpilasters met hardstenen dorische kapitelen

Grotestraat 54
Huisseling (Gemeente Oss)
BOERDERIJ. Zeer fraai voorbeeld van het middenlangsdeeltype met T-huis, in de woonhuisvoorgevel hoekpilasters met hardstenen dorische kapite..

Boerderij, middenlangsdeeltype, met T-huis

Hamstraat 8
Huisseling (Gemeente Oss)
Boerderij, middenlangsdeeltype, met T-huis, XIX A.

Kaart & Routeplanner

Route naar Grafhuisje in Huisseling

Foto's (1)