Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint Lambertuskerk in Huisseling

Kerkelijk Gebouw

Hamstraat 1
5371NR Huisseling (gemeente Oss)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1911
Architect: Caspar Franssen

(1 recensie)

Beschrijving van Sint Lambertuskerk

Inleiding De R.K. SINT LAMBERTUSKERK is een georiënteerde eenbeukige kerk met transept, lagere vijfzijdig gesloten absis en noordoostelijk tegen het koor geplaatste toren. Deze sobere neo-gotische kerk, centraal in het dorp gelegen, werd in 1906 door C. Franssen ontworpen (gebouwd 1911-'12) ter vervanging van een kerkgebouw uit 1626, dat in 1852 vergroot was. De kerk vormt een karakteristieke groep met de pastorie Grotestraat 58 en omliggende boerderijen. Omschrijving De sobere bakstenen gevels van het schip, dat drie traveeën telt, zijn geleed door lisenen en een keperboogfries. In elke travee is een paar gekoppelde lancetvensters geplaatst. De rijkere absis is versierd met strengpers profielsteen, keperboogfries en muizetandlijst en heeft lancetvensters. Alle vensters zijn gevuld met glas-in-lood panelen. De transeptfaçades en de westgevel hebben beide spitsboogfriezen, terwijl de topgevels zijn voorzien van spitsboogblindnissen. Het westelijke rondboogportaal heeft een opgeklampte vleugeldeur met smeedijzeren beslag. Op het in kalksteen uitgevoerde boogveld zijn het Alfa- en Omegateken gebeeldhouwd. Op een vlammend kruis is het IHS-teken afgebeeld. Boven het portaal drie gekoppelde lancetvensters. In de gevel twee lege nissen met bewerkte kalkstenen consoles. De zadeldaken, waarop een dakruiter met smeedijzeren kruis en neo-gotische dakkapellen, zijn belegd met leien in maasdekking. De toren bestaat uit drie geledingen, is geleed door banden, spitsboogfriezen en lisenen, heeft een steil vierkant tentdak en is aan alle zijden voorzien van twee galmgaten, waarboven een uurwerk. In de noordelijke torenmuur een strengpersstenen spitsboogportaal, in de oostelijke muur een venster met diefijzers. In het interieur verschillende roerende goederen die op de Rijksmonumentenlijst geplaatst zijn (achtkantig hardstenen doopvont XV-XVI, uit fragmenten samengestelde biechtstoel XVII-XVIII, preekstoel en eiken zitbank, houten Sint Eligiusbeeld XVI, houten Pietà XVI, twee klokken, in 1699 door Johan Fremy gegoten). Waardering De kerk is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het land van Ravenstein en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de eenbeukige dorpskerk. Het gebouw heeft architectuurhistorisch belang door de stijl en de detaillering en is van kunsthistorisch belang door de oudere interieuronderdelen. Het gebouw is tevens van belang als voorbeeld van het oeuvre van de architect Franssen. Het heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere situering, verbonden met de ontwikkeling van het kerkdorp Huisseling. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518193
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Sint Lambertuskerk
1
Recensie door: ()
In het interieur van de Lambertuskerk zijn al sinds de jaren '40 de genoemde oude klokken, de Pietà, biechtstoel, preekstoel en de eiken zitbank niet meer aanwezig. Veelal door plundering en gewoonweg afgeven van de kunstvoorwerpen door de pastoor. Dit duidt erop dat er sinds de jaren '40 niemand van de Rijksmonumentenzorg de kerk nog heeft bezocht en geïnventariseerd! Het is alarmerend dat zij in elke publicatie op papier en/of internet de verkeerde informatie (over-)schrijven! Schandalig eigenlijk!!
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sint Lambertuskerk in Huisseling

Grafhuisje

Bij Kerk
Huisseling (Gemeente Oss)
Inleiding Het betreft een voormalig BAARHUISJE op vierkante plattegrond uit omstreeks het midden van de negentiende eeuw, met aangebouwd P..

Boerderij, middenlangsdeeltype met T-huis, waarschijnlijk

Hamstraat 4
Huisseling (Gemeente Oss)
Boerderij, middenlangsdeeltype met T-huis, waarschijnlijk uit XIX A.

Pastorie, tegenwoordig woonhuis

Grotestraat 58
Huisseling (Gemeente Oss)
Inleiding Voormalige R.K. PASTORIE van Huisseling, gebouwd in 1878 door pastoor Van Gils, afkomstig uit Tilburg. Het blokvormige pand staat..

Boerderij. Zeer fraai voorbeeld van het middenlangsdeeltype met T-huis, in de woonhuisvoorgevel hoekpilasters met hardstenen dorische kapitelen

Grotestraat 54
Huisseling (Gemeente Oss)
BOERDERIJ. Zeer fraai voorbeeld van het middenlangsdeeltype met T-huis, in de woonhuisvoorgevel hoekpilasters met hardstenen dorische kapite..

Boerderij, middenlangsdeeltype, met T-huis

Hamstraat 8
Huisseling (Gemeente Oss)
Boerderij, middenlangsdeeltype, met T-huis, XIX A.

Kaart & Routeplanner

Route naar Sint Lambertuskerk in Huisseling

Foto's (7)