Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kippenbrug in Brielle

Weg En Waterwerk

Maarland Noordzijde 58
3231CG Brielle
Zuid Holland

Bouwjaar: 1909


Beschrijving van Kippenbrug

Inleiding Beweegbare VOETGANGERSBRUG ('Kippenbrug') van het type rolbrug, geplaatst in 1909 ter vervanging van een in verval geraakte voorganger voor de verbinding van de noordzijde met de zuidzijde van het Maarland. De smalle, stalen brug overbrugt een vernauwing in het Kostverloren, waar zich twee voormalige sluishoofden bevinden. Hiertussen stonden sluisdeuren die vroeger het Kostverloren van het Noordspui konden afsluiten. De brug kan in noordelijke richting horizontaal worden weggerold om zodoende passerende schepen de doorgang te verlenen. De brug maakt deel uit van het beschermde stadsgezicht van Brielle. Omschrijving Beweegbare voetgangersbrug van het type rolbrug, uitgevoerd in staal, samengesteld uit onderdelen die met klinknagels of lassen met elkaar zijn verbonden. De liggers dragen een houten brugdek en zijn door middel van tuien met een ijzeren hameipoort verbonden. Elk van de hameistijlen is door middel van drie diagonale, aan koppelstukken bevestigde tuien met het brugdek verbonden. De zich verjongende hameistijlen zijn samengesteld uit diagonale buizen, die door middel van platen aan elkaar zijn gekoppeld en worden bekroond door speerpunt-achtige bekroningen. Aan de bovenkant zijn de hameistijlen met elkaar verbonden door middel van een ijzeren plaat. De brug is voorzien van uit buizen samengestelde balies, die ook langs beide zijden van het sluishoofd lopen en daar zijn bevestigd aan hardstenen blokken. De brug loopt over rails door middel van een paar grote stalen wielen en een paar kleinere wielen die in wielkassen staan. De uiteinden van het brugdek lopen af naar straatniveau. Waardering De rolbrug is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde, de architectuurhistorische waarde en stedenbouwkundige waarde. - De rolbrug is van cultuurhistorische belang als een bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling en omdat de brug onlosmakelijk is verbonden met de geschiedenis van het Kostverloren en de stad Brielle. - De rolbrug heeft architectuurhistorische waarde omdat deze vanwege de toegepaste constructie en het materiaalgebruik van belang is voor de geschiedenis van de bouwtechniek. - De brug is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de hoge mate van gaafheid, en heeft zeldzaamheidswaarde omdat het een brug van een weinig voorkomend type is - De rolbrug heeft stedenbouwkundige en ensemblewaarde als een karakteristiek, niet van de bestaande locatie los te koppelen element tussen de Maarlanden, in het beschermde stadsgezicht van Brielle. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518189
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kippenbrug in Brielle

Huis met gepleisterde lijstgevel met stoep

Maarland Noordzijde 59
Brielle
Huis met gepleisterde lijstgevel (XIX) met stoep.

Huis met tuitgevel met in de zolderverdieping roeden

Maarland Noordzijde 56
Brielle
Huis met tuitgevel (XIXa) met in de zolderverdieping roeden uit de bouwtijd. Stoep met stoeppaal en hek.

Gepleisterde lijstgevel voor huis van parterre en lage bovenverdieping met dwars schilddak. Zeer fraai gesneden deurpartij met verdiepte pilasters, de ..

Maarland Noordzijde 52
Brielle
Gepleisterde lijstgevel voor huis van parterre en lage bovenverdieping met dwars schilddak. Zeer fraai gesneden deurpartij met verdiepte pil..

Huis met gepleisterde puntgevel

Maarland Noordzijde 66
Brielle
Huis met gepleisterde puntgevel (XIXa).

Huis met lijstgevel met schuiframen en gestoken deurkalf

Maarland Noordzijde 67
Brielle
Huis met lijstgevel (XIXa) met schuiframen en gestoken deurkalf. Stoep.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)