Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pakhuis met kantoor in Maasland

Gebouw

Kerkplein 6
3155AM Maasland (gemeente Midden Delfland)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1875-1900


Beschrijving van Pakhuis met kantoor

Inleiding PAKHUIS met KANTOOR uit het laatste kwart van de negentiende eeuw, sober gedetailleerd met elementen uit de Neo-Renaissance. Het voormalig kantoor ligt aan het kerkplein, het voormalig pakhuis ten behoeve van de scheepvaart bevindt zich aan de achterzijde met de gevel direct aan de Gaag. Het pand maakt deel uit van de gesloten, gebogen straatwand tussen Kerkplein en Gaag en bevindt zich binnen het beschermde dorpsgezicht van Maasland. Aan het begin van de twintigste eeuw is het pakhuis verbouwd tot bakkerij, meer recentelijk tot kantoorruimte. Omschrijving Het pakhuis is opgetrokken in baksteen in kruisverband op een trapeziumvormige plattegrond en wordt afgesloten met platte daken. Het smalle aan het Kerkplein gelegen drielaagse volume met voormalig kantoor heeft een gepleisterde plint en overkragende gootlijst. Op de begane grond bevindt zich een paneeldeur en een zesruits schuifvenster onder in rode en gele steen uitgevoerde getoogde anderhalfsteens strekken. Op de twee verdiepingen twee keer vierruits vensters aan weerszijden van vierruits glasdeuren met Franse balkons. Tussen de verdiepingen gesausde kalkzandsteen sierbanden en onder de gootlijst een decoratief gemetseld fries. Onder het fries bevindt zich een hijsbalk. In de zijgevels bevinden zich diverse eenruits vensters, muurankers en één zesruits schuifvenster (west). Tegen beide zijgevels bevinden zich vierkante, uitwendig gemetselde schoorstenen. De vier bouwlagen hoge pakhuisgevel aan de Gaag heeft in de middenas op alle verdiepingen pakhuisdeuren. Deze worden in de tweede en derde bouwlaag geflankeerd door twee paar vensters met vierruits stolpramen onder tweeruits bovenlichten en in de vierde bouwlaag door vierruits stolpramen. Alle vensters worden afgesloten met in rode en gele steen uitgevoerde getoogde anderhalfsteens strekken. Onder de geprofileerde gootlijst op klossen bevindt zich een hijsbalk. Op de begane grond een gepleisterde plint met daarin gekruiste muurankers en aanlegringen en daarboven vier stolpramen zoals op de verdiepingen, een stichtingssteen en een enkelruits venster. Tussen de verdiepingen gesausde kalkzandsteen sierbanden zoals in de zuidgevel. Waardering Het pakhuis is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde binnen de sociaal-economische geschiedenis van Maasland, als tastbare herinnering aan de vervoersfunctie van de rivier de Gaag. Het pakhuis is van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde als goed typologisch voorbeeld van een pakhuis uit het eind van de negentiende eeuw, gedetailleerd met elementen uit de Neo-Renaissance. Het pakhuis heeft stedenbouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende rol zowel aan de kade als op het kerkplein, binnen het beschermde dorpsgezicht. Het pakhuis is gaaf in hoofdvorm en in onderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518180
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pakhuis met kantoor in Maasland

Pand met gepleisterde ingezwenkte gevel met rechte lijst

Kerkplein 7
Maasland (Gemeente Midden Delfland)
Pand met gepleisterde ingezwenkte gevel met rechte lijst (XIX A).

Twee ingezwenkte, gepleisterde gevels met rechte lijsten en muurankers

's-Herenstraat 52
Maasland (Gemeente Midden Delfland)
Twee ingezwenkte, gepleisterde gevels met rechte lijsten en muurankers, van karakter XIX. Afgewolfde zadeldaken.

Pand onder hoog, pannen zadeldak, dat aan de voorzijde is afgewolfd

's-Herenstraat 53
Maasland (Gemeente Midden Delfland)
Pand (XVIII ?) onder hoog, pannen zadeldak, dat aan de voorzijde is afgewolfd. Gevel met ingezwenkte zijkanten en rechte, getande kroonlijst..

Pand van alleen begane-grond met zolderverdieping en zadeldak dat aan de waterkant wordt afgesloten door een puntgevel met kruiskozijnen, luiken en mu ..

Kerkstraat 3
Maasland (Gemeente Midden Delfland)
PAND XVIII van alleen begane-grond met zolderverdieping en zadeldak dat aan de waterkant wordt afgesloten door een puntgevel met kruiskozijn..

Oude Kerk

Kerkplein 1
Maasland (Gemeente Midden Delfland)
N.H. KERK (Maria Magdalena). Mooi in het dorpsbeeld gelegen grote laat-gotische dorpskerk (midden XV- ca. 1500), bestaande uit een schip met..

Kaart & Routeplanner

Route naar Pakhuis met kantoor in Maasland

Foto's (1)