Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schuur in Maasland

Boerderij

Molenweg 7
3155AV Maasland (gemeente Midden Delfland)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1800-1850


Beschrijving van Schuur

Inleiding SCHUUR behorende bij het complex molen de Drie Lelies, gesitueerd op het molenerf tussen de molen en de bedrijfswoning. De schuur in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant is ouder dan de huidige molenaarswoning en stamt uit circa 1800-1850. NB Aan de achterzijde bevindt zich een uitbouw van grijze drijfsteen en golfplaat. Deze aanbouw is voor bescherming van ondergeschikt belang. Omschrijving Kleine, in baksteen opgetrokken dubbele schuur bestaande uit twee ten opzichte van elkaar licht verspringende bouwvolumes op rechthoekig grondplan. Elk volume wordt gedekt door een zadeldak met oudhollandse pannen. De tuigevels van het hoge oostelijke volume zijn voorzien van afdekplaten. Dit hoge volume heeft in de rechter kopgevel twee ijzeren negenruits kozijnen met een rondboogvormig bovenlicht waarin een waaierroedeverdeling. De vensters zijn voorzien van houten lekdorpels. In de top een rond raam. De zuidgevel van dit terugspringende volume heeft links hoge, getoogde inrijdeuren en rechts een rondboograam zoals voornoemd. In de voorgevel van het vooruitspringende lagere volume bevinden zich twee eenvoudige deuren onder bovenlichten. In het muurwerk staafankers. Waardering De schuur is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het molenaarscomplex en als representatief voorbeeld van een in ambachtelijke-traditionele trant opgetrokken negentiende-eeuwse schuur. De schuur is gaaf in hoofdvorm en in onderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518174
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Schuur in Maasland

Voormalig molenaarswoning met bedrijfsruimte

Molenweg 7
Maasland (Gemeente Midden Delfland)
Inleiding Voormalige MOLENAARSWONING met bedrijfsruimte uit 1894 in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant gecombineerd met enkele Eclectische..

Molen de Drie Lelies

Molenweg 8
Maasland (Gemeente Midden Delfland)
Inleiding MOLEN uit 1767 behorende bij het molenaarcomplex waartoe ook de negentiende-eeuwse molenaarswoning met bedrijfsgebouwen behoren...

Boerderij op T-vormige plattegrond met aan de achterzijde van het langgerekte bedrijfsgedeelte een dwarsgeplaatste schuur

Commandeurskade 36
Maasland (Gemeente Midden Delfland)
Inleiding T-BOERDERIJ uit 1889 met een dwarsgeplaatste stal aan het bedrijfsgedeelte. De boerderij is onder aan een dijk gelegen en gebouwd..

Dijkmolen

Molenweg 6
Maasland (Gemeente Midden Delfland)
"Dijkmolen". Ten noorden van het dorp staande achtkantige bovenkruier, poldermolen. Gedateerd: 1718.

Arendshoeve

Commandeurskade 46
Maasland (Gemeente Midden Delfland)
Inleiding BOERDERIJ 'Arendshoeve', omstreeks 1860 gebouwd in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. De onder aan de dijk gelegen boerderij is..

Kaart & Routeplanner

Route naar Schuur in Maasland