Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Wagenschuur in Maasland

Boerderij

Commandeurskade 46
3155AD Maasland (gemeente Midden Delfland)
Zuid Holland

Bouwjaar: laatste kwart 19e eeuw


Beschrijving van Wagenschuur

Inleiding WAGENSCHUUR uit het laatste kwart van de negentiende eeuw, behorende tot het boerderijcomplex 'Ɓrendshoeve'. De schuur is in Ambachtelijk-traditionele trant gebouwd en ligt ten zuiden van de boerderij met de noklijn iets gedraaid ten opzichte van die van de stal. De ingang van de schuur bevindt zich aan het erf. Omschrijving Wagenschuur, opgetrokken in gele IJsselsteen op een rechthoekige plattegrond onder een met gesmoorde oudhollandse pannen gedekt overstekend zadeldak voorzien van windveren en eenvoudige goten op houten klossen. In de noordgevel (zijde erf) bevindt zich een groot kozijn met dubbele opening, waarvan de dubbele deuren zijn verdwenen. Rechts van deze inrijpoort een opgeklampte deur onder tweeruits bovenlicht. In het muurwerk bevindt zich ter hoogte van de balklaag een rij schootankers. In de zuidgevel een laaggeplaatst venster. De westelijke kopgevel heeft een hooiluik, de oostelijke kopgevel een klein vierkant venster. Het interieur van de schuur bestaat uit een enkelvoudige ruimte afgesloten met een enkelvoudige balklaag waarboven een hooizolder. Waardering De wagenschuur is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde als karakteristiek voorbeeld van een wagenschuur uit het laatste kwart van de negentiende eeuw. De wagenschuur heeft ensemblewaarde als karakteristiek onderdeel van het boerderijcomplex 'Arendshoeve' en vanwege de historisch functioneel- ruimtelijke relatie met het hoofdgebouw. De wagenschuur is gaaf in hoofdvorm. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518171
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Wagenschuur in Maasland

Arendshoeve

Commandeurskade 46
Maasland (Gemeente Midden Delfland)
Inleiding BOERDERIJ 'Arendshoeve', omstreeks 1860 gebouwd in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. De onder aan de dijk gelegen boerderij is..

Boerderij op T-vormige plattegrond met aan de achterzijde van het langgerekte bedrijfsgedeelte een dwarsgeplaatste schuur

Commandeurskade 36
Maasland (Gemeente Midden Delfland)
Inleiding T-BOERDERIJ uit 1889 met een dwarsgeplaatste stal aan het bedrijfsgedeelte. De boerderij is onder aan een dijk gelegen en gebouwd..

Boerderijtje met afgeknotte puntgevel, waarin geblokte ontlastingsbogen

Westgaag 2
Maasland (Gemeente Midden Delfland)
BOERDERIJTJE met afgeknotte puntgevel (XVII), waarin geblokte ontlastingsbogen.

Voormalig molenaarswoning met bedrijfsruimte

Molenweg 7
Maasland (Gemeente Midden Delfland)
Inleiding Voormalige MOLENAARSWONING met bedrijfsruimte uit 1894 in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant gecombineerd met enkele Eclectische..

Schuur

Molenweg 7
Maasland (Gemeente Midden Delfland)
Inleiding SCHUUR behorende bij het complex molen de Drie Lelies, gesitueerd op het molenerf tussen de molen en de bedrijfswoning. De schuur..

Kaart & Routeplanner

Route naar Wagenschuur in Maasland