Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fruitmuur in Wateringen

Overig

Poeldijkseweg 34
2291GC Wateringen (gemeente Westland)
Zuid Holland

Bouwjaar: ca. 1900 1900 ca. 1900


Beschrijving van Fruitmuur

Inleiding FRUITMUUR gelegen aan de doorgaande weg van Poeldijk naar Monster, gebouwd omstreeks 1900 en oorspronkelijk behorend bij een complex kniekassen dat door een warenhuis is vervangen. De muur bestaat uit twee delen, elk van ongeveer 50 meter lengte, gelegen langs de provinciale weg, waarbij één deel om de bocht verder loopt. De muur is aan de straatzijde onderbroken door de inrit naar het achtergelegen bedrijf en het woonhuis. Omschrijving Circa 2 meter hoge, tweeëneenhalfsteens brede fruitmuur bestaande uit twee delen van ca. 50 meter opgebouwd uit nissen. De muur is grotendeels parallel aan de weg gelegen. Het noordelijke deel loopt door om de hoek en is op de hoek kwartrond afgewerkt. De muur is opgetrokken in rode handvorm baksteen in halfsteensverband met rechthoekige steunberen. De brede steunberen van het zuidelijke deel van de muur zijn afgedekt met platen. De steunberen van het noordelijke deel met rode oud-Hollandse pannen. De muur is gedekt met een rollaag. De terugliggende vakken tussen de steunberen zijn gepleisterd. Aan de erfzijde groeien fruitboompjes. Waardering De fruitmuur is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als element in de ontwikkeling van de teelt van leifruit. De druivenmuur is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische en typologische waarde als goed voorbeeld van een karakteristieke Westlandse fruitmuur met nissen, verbonden met de geschiedenis van de Westlandse tuinbouw, die zowel regionaal als nationaal van grote betekenis is. De druivenmuur is gaaf in hoofdvorm en materiaalgebruik. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518167
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Fruitmuur in Wateringen

Watertoren

Hollewatering 26
Kwintsheul (Gemeente Westland)
Inleiding IJzeren WATERTOREN gebouwd in het begin van de twintigste eeuw met los motorhuis, ten behoeve van de uitoefening van het tuinders..

Tuinderswoning Sonnehoeck

Hollewatering 26
Kwintsheul (Gemeente Westland)
Inleiding BOERDERIJ (hallehuistype) in Ambachtelijke-traditionele stijl, in kern mogelijk daterend uit de tweede helft van de 18e eeuw, met..

Tuindersbedrijf Sonnehoeck: acht kassen van verschillende typen en afmetingen

Hollewatering 26
Kwintsheul (Gemeente Westland)
Inleiding Ensemble bestaande uit acht KASSEN gebouwd in verschillende periodes in de eerste helft van de twintigste eeuw, en van verschill..

Tuindersbedrijf Sonnehoeck: ketelhuis op de zuidelijke hoek van het terrein

Hollewatering 26
Kwintsheul (Gemeente Westland)
Inleiding KETELHUIS gelegen in de zuidelijke hoek van het terrein van het tuindersbedrijf SOnnehoeck. Op het terrein bevinden zich twee nag..

Tuindersbedrijf Sonnehoeck: ketelhuis aan de noordzijde terrein van tuindersbedrijf Sonnehoeck

Hollewatering 26
Kwintsheul (Gemeente Westland)
Inleiding KETELHUIS aan de noordzijde van het terrein van tuindersbedrijf Sonnehoeck. Op het terrein bevinden zich twee nagenoeg identieke..

Kaart & Routeplanner

Route naar Fruitmuur in Wateringen

Foto's (1)