Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fruitmuur, oostwestelijk van de Sint-Jan de Doperkerk in Wateringen

Overig

Herenstraat 162-164
2290AA Wateringen (gemeente Westland)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1809


Beschrijving van Fruitmuur, oostwestelijk van de Sint-Jan de Doperkerk

Inleiding FRUITMUUR uit 1809, voorheen gebruikt voor de kweek van abrikozen, gelegen aan de oostwestzijde van het door sloten omgeven terrein van het kerkelijk complex St Jan de Doper. De muur ligt langs de sloot en strekt zich uit over de hele breedte van het terrein. Tegen de muur is een kas van later datum gebouwd. De muur, gebouwd ten behoeve van de pastoor, zou opgetrokken zijn uit hergebruikte stenen afkomstig van het gesloopte Keuletkerkje dat zich hier bevonden heeft. Omschrijving Circa 40 meter lange en drie meter hoge gemetselde tweeƫnhalfsteens fruitmuur met steunberen aan de zuidzijde (slootzijde). Oorspronkelijk was de muur afgedekt met rode oud-Hollandse pannen. De muur is aan beide uiteinden afgerond. Waardering De fruitmuur is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische en typologische waarden als voorbeeld van een vroeg negentiende-eeuwse muur in een particuliere moestuin voor de kweek van leifruit. De fruitmuur is als onderdeel van de oude pastorietuin een historisch-functioneel onderdeel van het kerkcomplex en vormt de afsluiting van het oude kerkterrein. De fruitmuur is gaaf in hoofdvorm en materiaalgebruik. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518164
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Fruitmuur, oostwestelijk van de Sint-Jan de Doperkerk in Wateringen

Sint-Jan de Doperkerk

Herenstraat 162
Wateringen (Gemeente Westland)
St.Jan de Doper, 1900-1901, A.A.J.Margry en J.M.Snickers. Pseudobasilicale KRUISKERK, de drie schipbeuken onder een dak. Toren met frontalen..

Pastorie

Herenstraat 162
Wateringen (Gemeente Westland)
Inleiding De door A.A.J. Margry en J.M. Snickers ontworpen Neo-Gotische PASTORIE, gebouwd in 1900-1901, maakt deel uit van het R.K. complex..

Hekwerk van RK-complex van de Sint-Jan de Doperkerk

Herenstraat 162
Wateringen (Gemeente Westland)
Inleiding Hekwerk behorende bij het RK-complex van St Jan de Doper, in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant langs de Herenstraat en aan de J..

Heilig Hartbeeld op op het voorterrein links van de Sint-Jan de Doperkerk

Herenstraat 162
Wateringen (Gemeente Westland)
Inleiding H.HARTBEELD uit het eerste kwart van de twintigste eeuw, gesitueerd op het voorterrein van het kerkelijk complex van St Jan de Do..

Raadhuis

Plein 13
Wateringen (Gemeente Westland)
Inleiding Door A.J. Kropholler in 1938 naar traditionalistisch ontwerp gebouwd voormalig RAADHUIS, centraal gelegen aan het Plein in het ce..

Kaart & Routeplanner

Route naar Fruitmuur, oostwestelijk van de Sint-Jan de Doperkerk in Wateringen

Foto's (1)