Meer dan 63.000 rijksmonumenten

Tuindersbedrijf Sonnehoeck: Westlandse fruitmuur met nissen ten behoeve van de kweek van druiven en gelegen langs de slootkant in Kwintsheul

Hollewatering 26
2295LW Kwintsheul (gemeente Westland)

Bouwjaar: ca. 1900 1900 ca. 1900

Beschrijving van Tuindersbedrijf Sonnehoeck: Westlandse fruitmuur met nissen ten behoeve van de kweek van druiven en gelegen langs de slootkant

Inleiding Westlandse FRUITMUUR met nissen, gebouwd omstreeks 1900 ten behoeve van de kweek van druiven en gelegen langs de slootkant op het terrein van het tuindersbedrijf Sonnehoeck. N.B. De fruitmuur verkeert in slechte staat. Omschrijving Fruitmuur met nissen, opgetrokken uit rode handvormsteen, voorzien van rechte steunberen van tweeƫnhalfsteens dikte, afgedekt met rode oud-Hollandse pannen. De muur is ongeveer 100 meter lang. In de muur bevindt zich een toegang in het midden onder een gemetselde korfboog met aan de buitenzijde een uitgemetselde sluitsteen en stenen afzaten. In de getoogde doorgang een opgeklampte deur. Waardering De fruitmuur is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een fruitmuur verbonden met de ontwikkeling van de Westlandse tuinbouw, een bedrijfstak die zowel regionaal als nationaal van grote betekenis is. De fruitmuur is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde, als typologisch voorbeeld van een voor het Westland karakteristieke muur met nissen voor de kweek van leifruit. De fruitmuur heeft ensemblewaarde vanwege de functionele en ruimtelijke samenhang met de overige onderdelen van het tuinderscomplex Sonnehoeck. De fruitmuur is gaaf in hoofdvorm en materiaalgebruik. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)