Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Tuindersbedrijf Sonnehoeck: Westlandse fruitmuur met nissen ten behoeve van de kweek van druiven en gelegen langs de slootkant in Kwintsheul

Overig

Hollewatering 26
2295LW Kwintsheul (gemeente Westland)
Zuid Holland

Bouwjaar: ca. 1900 1900 ca. 1900


Beschrijving van Tuindersbedrijf Sonnehoeck: Westlandse fruitmuur met nissen ten behoeve van de kweek van druiven en gelegen langs de slootkant

Inleiding Westlandse FRUITMUUR met nissen, gebouwd omstreeks 1900 ten behoeve van de kweek van druiven en gelegen langs de slootkant op het terrein van het tuindersbedrijf Sonnehoeck. N.B. De fruitmuur verkeert in slechte staat. Omschrijving Fruitmuur met nissen, opgetrokken uit rode handvormsteen, voorzien van rechte steunberen van tweeƫnhalfsteens dikte, afgedekt met rode oud-Hollandse pannen. De muur is ongeveer 100 meter lang. In de muur bevindt zich een toegang in het midden onder een gemetselde korfboog met aan de buitenzijde een uitgemetselde sluitsteen en stenen afzaten. In de getoogde doorgang een opgeklampte deur. Waardering De fruitmuur is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een fruitmuur verbonden met de ontwikkeling van de Westlandse tuinbouw, een bedrijfstak die zowel regionaal als nationaal van grote betekenis is. De fruitmuur is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde, als typologisch voorbeeld van een voor het Westland karakteristieke muur met nissen voor de kweek van leifruit. De fruitmuur heeft ensemblewaarde vanwege de functionele en ruimtelijke samenhang met de overige onderdelen van het tuinderscomplex Sonnehoeck. De fruitmuur is gaaf in hoofdvorm en materiaalgebruik. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518159
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Tuindersbedrijf Sonnehoeck: Westlandse fruitmuur met nissen ten behoeve van de kweek van druiven en gelegen langs de slootkant in Kwintsheul

Watertoren

Hollewatering 26
Kwintsheul (Gemeente Westland)
Inleiding IJzeren WATERTOREN gebouwd in het begin van de twintigste eeuw met los motorhuis, ten behoeve van de uitoefening van het tuinders..

Tuinderswoning Sonnehoeck

Hollewatering 26
Kwintsheul (Gemeente Westland)
Inleiding BOERDERIJ (hallehuistype) in Ambachtelijke-traditionele stijl, in kern mogelijk daterend uit de tweede helft van de 18e eeuw, met..

Tuindersbedrijf Sonnehoeck: acht kassen van verschillende typen en afmetingen

Hollewatering 26
Kwintsheul (Gemeente Westland)
Inleiding Ensemble bestaande uit acht KASSEN gebouwd in verschillende periodes in de eerste helft van de twintigste eeuw, en van verschill..

Tuindersbedrijf Sonnehoeck: ketelhuis op de zuidelijke hoek van het terrein

Hollewatering 26
Kwintsheul (Gemeente Westland)
Inleiding KETELHUIS gelegen in de zuidelijke hoek van het terrein van het tuindersbedrijf SOnnehoeck. Op het terrein bevinden zich twee nag..

Tuindersbedrijf Sonnehoeck: ketelhuis aan de noordzijde terrein van tuindersbedrijf Sonnehoeck

Hollewatering 26
Kwintsheul (Gemeente Westland)
Inleiding KETELHUIS aan de noordzijde van het terrein van tuindersbedrijf Sonnehoeck. Op het terrein bevinden zich twee nagenoeg identieke..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)