Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Tuindersbedrijf Sonnehoeck: ketelhuis op de zuidelijke hoek van het terrein in Kwintsheul

Nijverheid Industrie

Hollewatering 26
2295LW Kwintsheul (gemeente Westland)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1900


Beschrijving van Tuindersbedrijf Sonnehoeck: ketelhuis op de zuidelijke hoek van het terrein

Inleiding KETELHUIS gelegen in de zuidelijke hoek van het terrein van het tuindersbedrijf SOnnehoeck. Op het terrein bevinden zich twee nagenoeg identieke ketelhuizen (standaardtype) met schoorsteenpijpen, stammend uit de eerste helft van de twintigste eeuw. Omschrijving Het ketelhuis is opgetrokken in betonsteen op een rechthoekige plattegrond onder een zadeldak. Het ketelhuis heeft een opgeklampte deur en nog de oorspronkelijke stookinrichting. De schoorsteenpijp, opgetrokken in rode baksteen, heeft net onder de top uitgemetselde randen. Iets lager bevindt zich een uitgemetselde zuilring. Waardering Het ketelhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als kenmerkend gebouwtype van een tuinderscomplex en derhalve als herinnering aan de Westlandse tuinbouw, die zowel regionaal als nationaal van grote betekenis is. Het ketelhuis is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde gelegen in de gaafheid van de hoofdvorm en de typologie. Het ketelhuis heeft ensemblewaarde vanwege de functionele en ruimtelijke samenhang met de overige onderdelen van het tuinderscomplex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518157
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Tuindersbedrijf Sonnehoeck: ketelhuis op de zuidelijke hoek van het terrein in Kwintsheul

Watertoren

Hollewatering 26
Kwintsheul (Gemeente Westland)
Inleiding IJzeren WATERTOREN gebouwd in het begin van de twintigste eeuw met los motorhuis, ten behoeve van de uitoefening van het tuinders..

Tuinderswoning Sonnehoeck

Hollewatering 26
Kwintsheul (Gemeente Westland)
Inleiding BOERDERIJ (hallehuistype) in Ambachtelijke-traditionele stijl, in kern mogelijk daterend uit de tweede helft van de 18e eeuw, met..

Tuindersbedrijf Sonnehoeck: acht kassen van verschillende typen en afmetingen

Hollewatering 26
Kwintsheul (Gemeente Westland)
Inleiding Ensemble bestaande uit acht KASSEN gebouwd in verschillende periodes in de eerste helft van de twintigste eeuw, en van verschill..

Tuindersbedrijf Sonnehoeck: ketelhuis aan de noordzijde terrein van tuindersbedrijf Sonnehoeck

Hollewatering 26
Kwintsheul (Gemeente Westland)
Inleiding KETELHUIS aan de noordzijde van het terrein van tuindersbedrijf Sonnehoeck. Op het terrein bevinden zich twee nagenoeg identieke..

Tuindersbedrijf Sonnehoeck: Westlandse fruitmuur met nissen ten behoeve van de kweek van druiven en gelegen langs de slootkant

Hollewatering 26
Kwintsheul (Gemeente Westland)
Inleiding Westlandse FRUITMUUR met nissen, gebouwd omstreeks 1900 ten behoeve van de kweek van druiven en gelegen langs de slootkant op het..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)