Tuindersbedrijf Sonnehoeck: acht kassen van verschillende typen en afmetingen in Kwintsheul

Hollewatering 26
2295LW Kwintsheul (gemeente Westland)

Beschrijving van Tuindersbedrijf Sonnehoeck: acht kassen van verschillende typen en afmetingen

Inleiding Ensemble bestaande uit acht KASSEN gebouwd in verschillende periodes in de eerste helft van de twintigste eeuw, en van verschillende typen en afmetingen. Het complex kan worden onderverdeeld in een noordelijke rij met twee groepen van elk drie kassen en een zuidelijke groep van twee kassen. Omschrijving Alle kassen zijn geplaatst op een betonnen plint en hebben ijzeren of houten constructieonderdelen, of een combinatie van beiden. De blokkas van twee kassen aan de oostzijde van de noordelijke rij, nabij de watertoren heeft houten enkelvoudige spanten. De deuren zijn in hout uitgevoerd. De derde wat terugliggende en diepere kas uit deze groep heeft eveneens een houten deur, maar ijzeren constructieonderdelen. De drie kassen aan de noordwestzijde zijn thans dubbel gebroken serres die vermoedelijk zijn samengesteld uit voormalige negentiende-eeuwse muurkassen. Ook deze kassen hebben houten deuren en eenvoudige ijzeren spanten. De twee kassen van de zuidelijke rij, waarvan de meest westelijke vermoedelijk de oudste is, hebben ijzeren constructieonderdelen en eveneens houten deuren. Waardering De kassen zijn van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als onderdeel in de ontwikkeling van de regionaal en nationaal belangrijke Westlandse tuinbouw. De kassen zijn van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als typologische voorbeelden van vroeg twintigste-eeuwse kassenbouw in het Westland. De kassen hebben ensemblewaarde als essentieel onderdeel van het tuindersbedrijf met een grote functionele en ruimtelijke samenhang met de overige onderdelen. De kassen zijn van belang vanwege de gaafheid van de hoofdvorm, het materiaalgebruik en de constructie. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)