Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Tuindersbedrijf Sonnehoeck: acht kassen van verschillende typen en afmetingen in Kwintsheul

Boerderij

Hollewatering 26
2295LW Kwintsheul (gemeente Westland)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1900


Beschrijving van Tuindersbedrijf Sonnehoeck: acht kassen van verschillende typen en afmetingen

Inleiding Ensemble bestaande uit acht KASSEN gebouwd in verschillende periodes in de eerste helft van de twintigste eeuw, en van verschillende typen en afmetingen. Het complex kan worden onderverdeeld in een noordelijke rij met twee groepen van elk drie kassen en een zuidelijke groep van twee kassen. Omschrijving Alle kassen zijn geplaatst op een betonnen plint en hebben ijzeren of houten constructieonderdelen, of een combinatie van beiden. De blokkas van twee kassen aan de oostzijde van de noordelijke rij, nabij de watertoren heeft houten enkelvoudige spanten. De deuren zijn in hout uitgevoerd. De derde wat terugliggende en diepere kas uit deze groep heeft eveneens een houten deur, maar ijzeren constructieonderdelen. De drie kassen aan de noordwestzijde zijn thans dubbel gebroken serres die vermoedelijk zijn samengesteld uit voormalige negentiende-eeuwse muurkassen. Ook deze kassen hebben houten deuren en eenvoudige ijzeren spanten. De twee kassen van de zuidelijke rij, waarvan de meest westelijke vermoedelijk de oudste is, hebben ijzeren constructieonderdelen en eveneens houten deuren. Waardering De kassen zijn van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als onderdeel in de ontwikkeling van de regionaal en nationaal belangrijke Westlandse tuinbouw. De kassen zijn van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als typologische voorbeelden van vroeg twintigste-eeuwse kassenbouw in het Westland. De kassen hebben ensemblewaarde als essentieel onderdeel van het tuindersbedrijf met een grote functionele en ruimtelijke samenhang met de overige onderdelen. De kassen zijn van belang vanwege de gaafheid van de hoofdvorm, het materiaalgebruik en de constructie. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518156
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Holle Watering 26 of Hollewatering 26 is een rijksmonument in Wateringen in de Nederlandse gemeente Westland. Het woonhuis uit 1729 is een druivenkwekerij. De voorgevel is in 1905 verbouwd. Het is lange tijd het bezit geweest van de familie Van Leeuwen.

Het complex, bekend onder de naam Sonnehoeck, is waarschijnlijk één van de eerste tuinderscomplexen in het Westland. Het is vandaag de dag de enige kwekerij met een Rijksmonumentenstatus in Nederland. In de tuin staat een 100 meter lange fruitmuur uit 1815. Op het terrein staat een watertoren en twee ketelhuizen. Daarnaast zijn er 8 kassen te vinden in 3 verschillende stijlen.

Tegenwoordig wordt er in de kassen nog op traditionele wijze tafeldruiven geteeld. Sonnehoeck is op zaterdagen in de zomermaanden, op afspraak en tijdens open monumentendagen geopend voor het publiek.Monumenten in de buurt van Tuindersbedrijf Sonnehoeck: acht kassen van verschillende typen en afmetingen in Kwintsheul

Watertoren

Hollewatering 26
Kwintsheul (Gemeente Westland)
Inleiding IJzeren WATERTOREN gebouwd in het begin van de twintigste eeuw met los motorhuis, ten behoeve van de uitoefening van het tuinders..

Tuinderswoning Sonnehoeck

Hollewatering 26
Kwintsheul (Gemeente Westland)
Inleiding BOERDERIJ (hallehuistype) in Ambachtelijke-traditionele stijl, in kern mogelijk daterend uit de tweede helft van de 18e eeuw, met..

Tuindersbedrijf Sonnehoeck: ketelhuis op de zuidelijke hoek van het terrein

Hollewatering 26
Kwintsheul (Gemeente Westland)
Inleiding KETELHUIS gelegen in de zuidelijke hoek van het terrein van het tuindersbedrijf SOnnehoeck. Op het terrein bevinden zich twee nag..

Tuindersbedrijf Sonnehoeck: ketelhuis aan de noordzijde terrein van tuindersbedrijf Sonnehoeck

Hollewatering 26
Kwintsheul (Gemeente Westland)
Inleiding KETELHUIS aan de noordzijde van het terrein van tuindersbedrijf Sonnehoeck. Op het terrein bevinden zich twee nagenoeg identieke..

Tuindersbedrijf Sonnehoeck: Westlandse fruitmuur met nissen ten behoeve van de kweek van druiven en gelegen langs de slootkant

Hollewatering 26
Kwintsheul (Gemeente Westland)
Inleiding Westlandse FRUITMUUR met nissen, gebouwd omstreeks 1900 ten behoeve van de kweek van druiven en gelegen langs de slootkant op het..

Kaart & Routeplanner


Foto's (7)