Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Watertoren in Kwintsheul

Nijverheid Industrie

Hollewatering 26
2295LW Kwintsheul (gemeente Westland)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1900


Beschrijving van Watertoren

Inleiding IJzeren WATERTOREN gebouwd in het begin van de twintigste eeuw met los motorhuis, ten behoeve van de uitoefening van het tuindersbedrijf. Omschrijving De watertoren bestaat uit een op een driedelig vakwerk staalskelet met trekstangen geplaatst vierkant ijzeren waterreservoir, met klinknagels. Naar het reservoir is een ijzeren ladder geplaatst. Het (vernieuwde) motorhuis voor de electromotor is binnen het skelet geplaatst en heeft gerabatte delen en een flauw hellend lessenaarsdak. Waardering De watertoren is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als kenmerkend en inmiddels zeldzaam geworden onderdeel van een vroeg twintigste eeuws tuindersbedrijf, verbonden met de ontwikkeling van de regionaal en nationaal belangrijke Westlandse tuinbouw. De watertoren is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde, gelegen in de gaafheid van de constructie en de typologie. De watertoren heeft ensemblewaarde vanwege de functionele en ruimtelijke samenhang met de overige onderdelen van het tuinderscomplex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518154
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Watertoren Kwintsheul
Watertoren (2009)
Watertoren (2009)
Plaats Kwintsheul
Bouwjaar 1900
Hoogte onbekend
Inhoud onbekend
Huidig gebruik besproeiingsinstallatie van kassen
Monumentnummer 518154

De watertoren in Kwintsheul, gebouwd in 1900, dient als besproeiingsinstallatie van de kassen op Holle Watering 26, een rijksmonument en druivenkwekerij.

Gebouwd van ijzer met een los motorhuis, vanwege de uitoefening van het tuindersbedrijf.

De watertoren bestaat uit een op een driedelig vakwerk staalskelet met trekstangen geplaatst vierkant ijzeren waterreservoir, met klinknagels. Naar het reservoir is een ijzeren ladder geplaatst. Het later vernieuwde motorhuis voor de elektromotor is binnen het skelet geplaatst en heeft gerabatte delen en een flauw hellend lessenaarsdak.[1] De watertoren is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde, als zeldzaam geworden onderdeel van een vroeg-20e-eeuws tuindersbedrijf, een druivenkwekerij, (bouwjaar 1900), verbonden met de ontwikkeling van de regionaal en nationaal belangrijke Westlandse tuinbouw. De watertoren is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde, gelegen in de gaafheid van de constructie en de typologie. De (voormalige) watertoren heeft ensemblewaarde vanwege de functionele en ruimtelijke samenhang met de overige onderdelen van de druivenkwekerij.[1]

Afbeeldingen

Zie ook


Monumenten in de buurt van Watertoren in Kwintsheul

Tuinderswoning Sonnehoeck

Hollewatering 26
Kwintsheul (Gemeente Westland)
Inleiding BOERDERIJ (hallehuistype) in Ambachtelijke-traditionele stijl, in kern mogelijk daterend uit de tweede helft van de 18e eeuw, met..

Tuindersbedrijf Sonnehoeck: acht kassen van verschillende typen en afmetingen

Hollewatering 26
Kwintsheul (Gemeente Westland)
Inleiding Ensemble bestaande uit acht KASSEN gebouwd in verschillende periodes in de eerste helft van de twintigste eeuw, en van verschill..

Tuindersbedrijf Sonnehoeck: ketelhuis op de zuidelijke hoek van het terrein

Hollewatering 26
Kwintsheul (Gemeente Westland)
Inleiding KETELHUIS gelegen in de zuidelijke hoek van het terrein van het tuindersbedrijf SOnnehoeck. Op het terrein bevinden zich twee nag..

Tuindersbedrijf Sonnehoeck: ketelhuis aan de noordzijde terrein van tuindersbedrijf Sonnehoeck

Hollewatering 26
Kwintsheul (Gemeente Westland)
Inleiding KETELHUIS aan de noordzijde van het terrein van tuindersbedrijf Sonnehoeck. Op het terrein bevinden zich twee nagenoeg identieke..

Tuindersbedrijf Sonnehoeck: Westlandse fruitmuur met nissen ten behoeve van de kweek van druiven en gelegen langs de slootkant

Hollewatering 26
Kwintsheul (Gemeente Westland)
Inleiding Westlandse FRUITMUUR met nissen, gebouwd omstreeks 1900 ten behoeve van de kweek van druiven en gelegen langs de slootkant op het..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)