Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dienstwoning watertorencomplex in Rijswijk

Woonhuis

Jaagpad 148 B
2288CN Rijswijk
Zuid Holland

Bouwjaar: 1911


Beschrijving van Dienstwoning watertorencomplex

Inleiding DIENSTWONING, deel uitmakend van het watertorencomplex. De woning, noordelijk gelegen van de watertoren, is rond 1911 tot stand gekomen en is gebouwd in een aan het Traditionalisme verwante bouwstijl. Voor het huis staan twee leilindes. Omschrijving Eenlaags onderkelderd pand met boven een gepleisterde plint opgetrokken in grauwe baksteen (kruisverband) met sierbanden in gele verblendsteen. Het wolfsdak is gedekt met geglazuurde Tuile du Nord en heeft een goot op klossen. De muuropeningen zijn aan de bovenzijde afgesloten door segmentbogen en voorzien van geschilderde aanzet- en sluitstenen. De vensters van het pand zijn zesruits schuifvensters met luiken en hardstenen onderdorpels. Voorgevel (zuid) met centraal geplaatste entree voorzien van twee deurruitjes onder een bovenlicht met aan weerszijden een zesruits venster. Centraal boven de gevel een dakkapel onder een zadeldak met een houten beschoten geveltop. In de linker zijgevel (west) een deur onder een bovenlicht. De rechter heeft twee vensters. In de achtergevel zijn behalve een kleine uitbouw onder plat dak, twee vensters geplaatst. Waardering Dienstwoning van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als een in sobere bouwstijl aan Traditionele bouwkunst verwante dienstwoning bij de watertoren. De woning is gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. De woning heeft ensemblewaarde als functioneel en ruimtelijk onderdeel van het complex bij de watertoren. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518150
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dienstwoning watertorencomplex in Rijswijk

Watertoren

Jaagpad 148c
Rijswijk
Inleiding In beton uitgevoerde WATERTOREN met vlakbodem-reservoir (200 m3), gebouwd in 1911 naar ontwerp van N. Biezeveld in Eclectische st..

Boerderij Breedam

Haantje 11
Rijswijk
Inleiding BOERDERIJ van het dwarshuistype, onderdeel uitmakend van het boerderijcomplex 'Breedam', gebouwd in 1863 in een Traditioneel Amba..

Boerderij Breedam: paardenstal annex karnschuur

Haantje 11
Rijswijk
Inleiding PAARDENSTAL annex KARNSCHUUR, deel uitmakend van het hoofdzakelijk in 1863 gebouwde boerderijcomplex 'Breedam', in sobere Traditi..

Boerderij Breedam: hooiberg

Haantje 11
Rijswijk
Inleiding HOOIBERG, gebouwd in 1863, als onderdeel van het boerderijcomplex 'Breedam'. De houten roeden zijn inmiddels vervangen door zes ..

Boerderij Breedam: stal (noordelijk)

Haantje 11
Rijswijk
Inleiding De noordelijk van de boerderij gelegen STAL is gebouwd in 1863 in Traditioneel Ambachtelijke stijl als onderdeel van het boerderi..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dienstwoning watertorencomplex in Rijswijk

Foto's (1)