Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Watertoren in Rijswijk

Nijverheid Industrie

Jaagpad 148 c
2288CN Rijswijk
Zuid Holland

Bouwjaar: 1911
Architect: N. Biezeveld


Beschrijving van Watertoren

Inleiding In beton uitgevoerde WATERTOREN met vlakbodem-reservoir (200 m3), gebouwd in 1911 naar ontwerp van N. Biezeveld in Eclectische stijl met elementen uit de neorenaissance en Art Deco in opdracht van de (toenmalige) gemeente Hof van Delft. Omschrijving Gepleisterde watertoren van gewapend beton bestaande uit een basement, een opengewerkte schacht en een reservoir met een totale hoogte van 31 meter. Het basement heeft een vierkante grondslag en loopt taps toe. Ter plaatse van de daklijst op de vier hoeken zijn pseudo-akroterieën in Art Decostijl geplaatst. In de zuidgevel bevindt zich de entree bestaande uit een dubbele ijzeren deur onder een uitkragende latei met aan weerszijden staande zesruits vensters met een ijzeren roedenverdeling. De noordgevel is identiek waarbij de deur vervangen is door een in het pleisterwerk aangegeven rondboog met sluit- en aanzetstenen. De oost- en westgevel zijn overeenkomstig ingedeeld met in het midden twee vensters zoals in de noord- en zuidgevel. Tegen de westgevel is een gedenkplaat bevestigd met de tekst: "Deze watertoren is in 1911 gesticht door de gemeente Hof van Delft toen het dagelijks bestuur bestond uit S. G. Manger Cats, burgemeester, L. A. van der Heijen en N. van Leeuwen, wethouders, D. Waverijn, secretaris. Gebouwd door de Kon. Rott. Betonijzer Mij., voorheen Van Waning en Co. N. Biezeveld Hz., ingenieur". De iets toelopende, opengewerkte schacht bestaat uit 8 vertikale kolommen en drie lagen met horizontale verbindingsstukken. In het midden van de schacht bevindt zich een gepleisterde betonnen schacht. Het reservoir wordt gedragen door een concaaf gevormde achtzijdige voet voorzien van kleine vensters. Het achtzijdige reservoir wordt door lisenen geleed en heeft in iedere zijde een staand drieruits venster met stalen kozijnen. Het reservoir wordt afgesloten door kantelen en Art Deco sierelementen zoals op de hoeken van het basement. Interieur In het interieur van het basement bevindt zich een gietijzeren wenteltrap die ter hoogte van de schacht overgaat in een eenvoudige trap. Waardering De watertoren uit 1911 is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als herinnering aan het belang voor de drinkwatervoorziening voor de regio. Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een in Eclectische bouwstijl opgetrokken watertoren; het bijzondere type met een opengewerkte onderbouw in beton. Daarnaast is het van belang als voorbeeld van een watertoren uit het oeuvre van de architect N. Biezeveld. De watertoren is gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. De watertoren heeft ensemblewaarde als onderdeel van het complex en heeft een beeldbepalende waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518149
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Watertoren Rijswijk (Jaagpad)
Watertoren van Rijswijk (2006)
Watertoren van Rijswijk (2006)
Plaats Rijswijk
Bouwjaar 1911
Hoogte 29,3 m
Inhoud 200 m³
Architect(en) N. Biezeveld
Gezien vanaf de Delftweg
Gezien vanaf de Delftweg

De watertoren van Rijswijk werd in 1911 gebouwd in eclectische stijl met elementen uit de neorenaissance en art deco naar een ontwerp van N. Biezeveld. Inmiddels staat hij op de Rijksmonumentenlijst. De watertoren van ongeveer 29,3 meter hoog staat aan het Jaagpad langs het Rijn-Schiekanaal bij de grens met Delft, in de buurtschap 't Haantje. De toren heeft een waterreservoir van 200 m3

Zie ook

Externe links


Monumenten in de buurt van Watertoren in Rijswijk

Dienstwoning watertorencomplex

Jaagpad 148B
Rijswijk
Inleiding DIENSTWONING, deel uitmakend van het watertorencomplex. De woning, noordelijk gelegen van de watertoren, is rond 1911 tot stand g..

Boerderij Breedam

Haantje 11
Rijswijk
Inleiding BOERDERIJ van het dwarshuistype, onderdeel uitmakend van het boerderijcomplex 'Breedam', gebouwd in 1863 in een Traditioneel Amba..

Boerderij Breedam: paardenstal annex karnschuur

Haantje 11
Rijswijk
Inleiding PAARDENSTAL annex KARNSCHUUR, deel uitmakend van het hoofdzakelijk in 1863 gebouwde boerderijcomplex 'Breedam', in sobere Traditi..

Boerderij Breedam: hooiberg

Haantje 11
Rijswijk
Inleiding HOOIBERG, gebouwd in 1863, als onderdeel van het boerderijcomplex 'Breedam'. De houten roeden zijn inmiddels vervangen door zes ..

Boerderij Breedam: stal (noordelijk)

Haantje 11
Rijswijk
Inleiding De noordelijk van de boerderij gelegen STAL is gebouwd in 1863 in Traditioneel Ambachtelijke stijl als onderdeel van het boerderi..

Kaart & Routeplanner

Route naar Watertoren in Rijswijk

Foto's (1)