Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij Breedam: paardenstal annex karnschuur in Rijswijk

Boerderij

Haantje 11
2288CV Rijswijk
Zuid Holland

Bouwjaar: 1863


Beschrijving van Boerderij Breedam: paardenstal annex karnschuur

Inleiding PAARDENSTAL annex KARNSCHUUR, deel uitmakend van het hoofdzakelijk in 1863 gebouwde boerderijcomplex 'Breedam', in sobere Traditioneel Ambachtelijke stijl uitgevoerd. Omschrijving Eenlaags pand opgetrokken in gele ijsselsteen (kruisverband) onder een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt zadeldak. De oostelijke voorgevel is blind uitgevoerd. In de noordelijke zijgevel is een opgeklampte deur geplaatst onder een vierruits bovenlicht. Tegen de zuidelijke gevel is een privaat gebouwd met een poepdoos. In de achtergevel (west) bevindt zich een dubbele inrijdeur met daarboven een hooiluik onder een vierruits bovenlicht. Interieur In de voorste deel bevond zich de karnschuur waarvan met klinkers bestrate karnvloer en de houten aandrijfas nog bewaard gebleven zijn. Waardering De paardenstal annex karnschuur is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een bij een boerderijcomplex behorend gebouwtype uit de tweede helft van de 19de eeuw, gebouwd in Traditioneel Ambachtelijke stijl. De paardenstal annex karnschuur is gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering en bezit enkele oorspronkelijke interieuronderdelen. De paardenstal annex karnschuur heeft ensemblewaarde als ruimtelijk en functioneel onderdeel van het boerderijcomlex dat beeldbepalend gelegen is aan het Haantje. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518143
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij Breedam: paardenstal annex karnschuur in Rijswijk

Boerderij Breedam

Haantje 11
Rijswijk
Inleiding BOERDERIJ van het dwarshuistype, onderdeel uitmakend van het boerderijcomplex 'Breedam', gebouwd in 1863 in een Traditioneel Amba..

Boerderij Breedam: hooiberg

Haantje 11
Rijswijk
Inleiding HOOIBERG, gebouwd in 1863, als onderdeel van het boerderijcomplex 'Breedam'. De houten roeden zijn inmiddels vervangen door zes ..

Boerderij Breedam: stal (noordelijk)

Haantje 11
Rijswijk
Inleiding De noordelijk van de boerderij gelegen STAL is gebouwd in 1863 in Traditioneel Ambachtelijke stijl als onderdeel van het boerderi..

Boerderij Breedam: stal (zuidelijk)

Haantje 11
Rijswijk
Inleiding De STAL is ten zuid-westen van de boerderij gebouwd in 1863 in een Traditioneel Ambachtelijke stijl als onderdeel van het boerder..

Boerderij Breedam: toegangshek

Haantje 11
Rijswijk
Inleiding TOEGANGSHEK, deel uitmakend van het boerderijcomplex 'Breedam', gelegen aan de straatzijde stamt uit 1939. Omschrijving Het ge..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderij Breedam: paardenstal annex karnschuur in Rijswijk