Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij Breedam in Rijswijk

Boerderij

Haantje 11
2288CV Rijswijk
Zuid Holland

Bouwjaar: 1863


Beschrijving van Boerderij Breedam

Inleiding BOERDERIJ van het dwarshuistype, onderdeel uitmakend van het boerderijcomplex 'Breedam', gebouwd in 1863 in een Traditioneel Ambachtelijke stijl. Omschrijving De deels onderkelderde boerderij met een T-vormige plattegrond is vanaf een gepleisterde plint opgetrokken in gele ijsselsteen (kruisverband) met in rode baksteen strekken en rollagen boven de gevelopeningen. De twee haaks op elkaar geplaatste zadeldaken zijn gedekt met gesmoorde Hollandse pannen. De eindgevels van het dwarsgeplaatste voorhuis bezitten gezaagde windveren op overstekende dakgordingen. Het voorste dakschild van het woonhuisgedeelte heeft gesmoorde verbeterde Hollandse pannen. Het woonhuisdeel bezit overwegend zesruits schuifvensters, het staldeel heeft vooral rondboogvormige stalvensters met een gietijzeren roedenverdeling. De zeven travee├źn tellende voorgevel (oost) bevat in de derde travee van links een deur die is geplaatst onder een in roeden verdeeld bovenlicht. In het rechter deel zijn twee vensters geplaatst boven halfrond afgesloten kelderluiken. Centraal in het dakschild een dakkapel onder een lessenaardak met een drie geschakelde ramen. De rechter kopse zijgevel van het woongedeelte (noord) heeft twee keldervensters met rondboogvormige luiken. Daarboven twee vensters en in de top een samengesteld (Serliaans)venster. In de oksel met het terugliggende stalgedeelte een houten melkhuis met een luik naar de kelder onder een lessenaardak. In het terugliggende deel, ter plaatse van de werkkeuken, een gedeelde deur met vieruits bovenlicht en een venster. Rechts daarvan zes stalvensters. De linker zijgevel (zuid) van het woonhuis heeft ter plaatse van de zolderverdieping een Serliaans venster. In het stalgedeelte zijn drie stalvensters geplaatst. In de achtergevel (west) drie gedeelde deuren en een hooiluik onder een vierruits bovenlicht. Interieur De plattegrond-indeling van de boerderij is gehandhaafd. Vermeldenswaard zijn onder meer de kelder met koelbakken en plavuizen, de werkkeuken met pomp, de opkamer met bedstee. Driebeukige stal met standvinken, klinkerbestrating en groepen. Waardering De boerderij van het dwarshuistype is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als typologisch voorbeeld van een dwarshuisboerderij uit de tweede helft van de 19de eeuw, gebouwd in een Traditioneel Ambachtelijke stijl. De boerderij is gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering en bezit enkele waardevolle oorspronkelijke interieuronderdelen. De boerderij heeft ensemblewaarde als onderdeel van het boerderijcomlex en is beeldbepalend gelegen aan het Haantje, aan de Kastanjewetering. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518142
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij Breedam in Rijswijk

Boerderij Breedam: paardenstal annex karnschuur

Haantje 11
Rijswijk
Inleiding PAARDENSTAL annex KARNSCHUUR, deel uitmakend van het hoofdzakelijk in 1863 gebouwde boerderijcomplex 'Breedam', in sobere Traditi..

Boerderij Breedam: hooiberg

Haantje 11
Rijswijk
Inleiding HOOIBERG, gebouwd in 1863, als onderdeel van het boerderijcomplex 'Breedam'. De houten roeden zijn inmiddels vervangen door zes ..

Boerderij Breedam: stal (noordelijk)

Haantje 11
Rijswijk
Inleiding De noordelijk van de boerderij gelegen STAL is gebouwd in 1863 in Traditioneel Ambachtelijke stijl als onderdeel van het boerderi..

Boerderij Breedam: stal (zuidelijk)

Haantje 11
Rijswijk
Inleiding De STAL is ten zuid-westen van de boerderij gebouwd in 1863 in een Traditioneel Ambachtelijke stijl als onderdeel van het boerder..

Boerderij Breedam: toegangshek

Haantje 11
Rijswijk
Inleiding TOEGANGSHEK, deel uitmakend van het boerderijcomplex 'Breedam', gelegen aan de straatzijde stamt uit 1939. Omschrijving Het ge..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderij Breedam in Rijswijk

Foto's (2)