Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Koetshuis in Rijswijk

Kasteel Buitenplaats

Geestbrugweg 66
2281CP Rijswijk
Zuid Holland

Bouwjaar: 1900


Beschrijving van Koetshuis

Inleiding KOETSHUIS, gebouwd rond 1900 in een Traditioneel Ambachtelijke stijl behorend bij het woonhuis uit 1904. Beide panden liggen op het terrein van de voormalige buitenplaats Leeuwendaal aan de rand van de in 1902 ontwikkelde, gelijknamige woonwijk. Omschrijving Eenlaags pand met een rechthoekige grondslag, opgetrokken in gele ijsselsteen (kruisverband) wordt gedekt door een zadeldak met gesmoorde kruispannen. Beide kopse geveltoppen van het pand zijn beschoten met verticale plankdelen. Zuidelijke gevel met dubbele deur onder strekken van rode baksteen en in de top een luik. In de linker zijgevel (west) twee eenvoudige deuren onder drieruits bovenlichten. De rechter zijgevel is blind uitgevoerd. De achtergevel (noord) bezit een zesruits venster in de top. Waardering Koetshuis behorend bij het herenhuis uit 1904 is van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde als typologisch voorbeeld van een koetshuis, gebouwd in een Traditioneel Ambachtelijjke stijl. Het pand is gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. Het pand heeft ensemblewaarde vanwege de functionele en ruimtelijke relatie met het woonhuis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518140
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Koetshuis in Rijswijk

Leeuwendaal: woonhuis in Overgangsarchitectuur met invloeden uit Jugendstil en chaletstijl

Geestbrugweg 66
Rijswijk
Inleiding WOONHUIS uit 1904 gebouwd in Overgangsarchitectuur met invloeden uit Jugendstil en chaletstijl als onderdeel van een complex. In ..

Rechtergedeelte van het pand Treckcvliet

Geestbrugkade 18
Rijswijk
"Rechtergedeelte van het pand Treckcvliet", statige pilastergevel met tympanon boven middenkroonlijst, fraaie doch geschonden kapitelen, bov..

Linkergedeelte van het pand Treckvliet

Geestbrugkade 19
Rijswijk
"Linkergedeelte van het pand Treckvliet", statige pilastergevel met tympanon boven middenkroonlijst, fraai doch geschonden kapitelen, boven ..

Pand met gevel met rechte kroonlijst, roze geverfd, houten deuromlijsting

Geestbrugkade 20
Rijswijk
Pand met gevel met rechte kroonlijst, roze geverfd, houten deuromlijsting, 18e eeuw.

Cromvliet

Beetslaan 251
Rijswijk
'Cromvliet'. Fraai 17e eeuws LANDHUIS, tympanon boven middenpartij, beeldhouwwerk, rechte kroonlijst; fraai toegangshek 17e eeuw. Park.

Kaart & Routeplanner

Route naar Koetshuis in Rijswijk

Foto's (2)