Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vlietzicht: schuur in Rijswijk

Boerderij

Jaagpad 7
2288AB Rijswijk
Zuid Holland

Bouwjaar: 1890


Beschrijving van Vlietzicht: schuur

Inleiding SCHUUR, gebouwd in 1890 in Hollandse neorenaissancestijl. De schuur maakt onderdeel uit van het boerderijcomplex, gelegen aan de Vliet in het buitengebied van Rijswijk. N.B. Tussenlid tussen boerderij en schuur is voor rijksbescherming van ondergeschikt belang. Omschrijving Schuur, op rechthoekige grondslag over twee bouwlagen opgetrokken in rode baksteen (kruisverband met knipvoeg) met speklagen van kunststeen onder een met gesmoorde oudhollandse pannen gedekt zadeldak. De voorgevel is een trapgevel voorzien van geprofileerde afdekplaten, deels met bolvormige pinakels en met, net als de boerderij, decoratieve elementen uit de neorenaissance zoals muurankers, siermetselwerk in gele verblendsteen en gepleisterde aanzet- en sluitstenen rond de bovenzijde van de muuropeningen. De symmetrisch ingedeelde gevel heeft een centraal geplaatste rondboogvormige, opgeklampte deur met aan weerszijden grote rondboogvormige vensters met een ijzeren roedenverdeling. Op de verdieping een groot hooiluik met aan weerszijden vensters zoals op de begane grond. De rechter zijgevel heeft vier meerruits vensters, een deur en drie segmentboogvormige stalvensters met stalen kozijnen. De linker zijgevel van de schuur gaat grotendeels schuil achter een modern tussenlid dat de schuur met de boerderij verbindt. De achtergevel heeft een enkele deur en een opgeklampte dubbele deur met beslag waarboven een hooiluik geplaatst is. Waardering De schuur is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als onderdeel van een voor de streek karakteristiek boerenerf. Van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde gelegen in de voor de boerderijbouw opvallende bouwstijl van Hollandse neorenaissance. De schuur is redelijk gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. De schuur heeft ensemblewaarde als functioneel en ruimtelijk onderdeel van het boerderijcomplex en is beeldbepalend gelegen aan de Vliet in het buitengebied van Rijswijk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518136
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vlietzicht: schuur in Rijswijk

Vlietzicht: boerderij

Jaagpad 7
Rijswijk
Inleiding BOERDERIJ van het langhuistype, gebouwd in 1890 in opdracht van de familie Repelaer in Hollandse neorenaissancestijl. De boerderi..

Vlietzicht: toegangshek

Jaagpad 7
Rijswijk
Inleiding TOEGANGSHEK, uit circa 1890 behorend bij het boerderijcomplex "Vlietzicht". Het hek markeert het begin van de oprijlaan aan de zu..

Stoomgemaal

Jaagpad 6
Rijswijk
Stoomgemaal aan de Delftse Vliet, gebouwd blijkens een stichtingssteen in de noordelijke gevel in 1873 om samen met de windmolen aan de Spie..

Portierswoning Ypenburg

ILSY-plantsoen 9
's Gravenhage
PORTIERSWONING YPENBURGOp onregelmatige grondslag met twee bouwlagen in cubische vormen onder plat, licht overstekend luifeldak gebouwd woon..

's-Gravenmade

Delftweg 50
Rijswijk
"'s-Gravenmade", gepleisterde woning met rechte kroonlijsten, twee zadeldaken met zakgoot, mogelijk 17e eeuw.

Kaart & Routeplanner