Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vlietzicht: boerderij in Rijswijk

Boerderij

Jaagpad 7
2288AB Rijswijk
Zuid Holland

Bouwjaar: 1890


Beschrijving van Vlietzicht: boerderij

Inleiding BOERDERIJ van het langhuistype, gebouwd in 1890 in opdracht van de familie Repelaer in Hollandse neorenaissancestijl. De boerderij maakt onderdeel uit van het boerderijcomplex, gelegen aan de Vliet in het buitengebied van Rijswijk. N.B. De moderne aanbouw tegen de noordgevel is voor rijksbescherming uitgesloten. Omschrijving Deels onderkelderde boerderij, vanaf een gepleisterde plint over twee bouwlagen opgetrokken in rode baksteen (kruisverband met knipvoeg) met sierbanden van gele baksteen. Het tussen eindgevels gevatte oorspronkelijk met riet gedekte zadeldak is thans gedekt met gesmoorde oudhollandse pannen. De voor- en achtergevel is als een brede trapgevel afgesloten met geprofileerde dekplaten en overhoeks geplaatste pinakels voorzien van decoratief metselwerk in gele baksteen. De voorgevel is rijk gedetailleerd met elementen uit de neorenaissance zoals rondbogen boven de muuropeningen met gepleisterde aanzet- en sluitstenen, siermetselwerk met gele baksteen in de boogtrommels, gepleisterde lekdorpels en muurankers. De gevel is symmetrisch ingedeeld met een centraal geplaatste entree die bestaat uit een dubbele paneeldeur met fronton en gietijzeren sierrooster onder een bovenlicht. Aan weerszijden van de entree bevinden zich twee zesruits vensters. Onder de vensters rechts in de gevel zijn twee keldervensters geplaatst. De verdieping heeft drie zesruits vensters en in de top een rond venster met een gepleisterde sluitsteen. Op horizontale banden staat "ANNO", "1890" en "VLIET', "ZICHT". De rechter (noord) zijgevel van het woonhuis is voorzien van drie keldervensters met diefijzers, twee zesruits vensters onder strekken met gele verblendsteen. De stalgevel bevat een deur onder een bovenlicht en een hooiluik. In de linker zijgevel van het woongedeelte twee zesruits vensters en twee deuren onder een bovenlicht en een niet uit de bouwtijd stammend liggend venster. In de stalgevel zijn vier halfronde vensters geplaatst, voorzien van een ijzeren roedenverdeling. De achtergevel van de boerderij is blind uitgevoerd. Waardering De boerderij is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een, voor de streek karakteristieke, langhuis boerderij. Van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde vanwege de voor de boerderijbouw opvallende vormgeving van de voorgevel ge├źnt op stedelijke woonhuisgevels in Hollandse neorenaissance-stijl. De boerderij is redelijk gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. De boerderij heeft ensemblewaarde als onderdeel van het boerderijcomplex en is beeldbepalend gelegen aan de Vliet in het buitengebied van Rijswijk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518135
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Vlietzicht: boerderij in Rijswijk

Vlietzicht: schuur

Jaagpad 7
Rijswijk
Inleiding SCHUUR, gebouwd in 1890 in Hollandse neorenaissancestijl. De schuur maakt onderdeel uit van het boerderijcomplex, gelegen aan de ..

Vlietzicht: toegangshek

Jaagpad 7
Rijswijk
Inleiding TOEGANGSHEK, uit circa 1890 behorend bij het boerderijcomplex "Vlietzicht". Het hek markeert het begin van de oprijlaan aan de zu..

Stoomgemaal

Jaagpad 6
Rijswijk
Stoomgemaal aan de Delftse Vliet, gebouwd blijkens een stichtingssteen in de noordelijke gevel in 1873 om samen met de windmolen aan de Spie..

Portierswoning Ypenburg

ILSY-plantsoen 9
's Gravenhage
PORTIERSWONING YPENBURGOp onregelmatige grondslag met twee bouwlagen in cubische vormen onder plat, licht overstekend luifeldak gebouwd woon..

's-Gravenmade

Delftweg 50
Rijswijk
"'s-Gravenmade", gepleisterde woning met rechte kroonlijsten, twee zadeldaken met zakgoot, mogelijk 17e eeuw.

Kaart & Routeplanner