Cromvliet: vaste brug in Rijswijk

Beetslaan 251
2281TH Rijswijk

Beschrijving van Cromvliet: vaste brug

Inleiding Vaste BRUG over duiker, gebouwd aan het begin van de 19de eeuw, wordt afgesloten door een in baksteen opgemetseld TOEGANGSHEK uit 1930, geplaatst toen de wijk Cromvliet werd aangelegd en de ingang van de buitenplaats van de Geestbrugweg naar de Beetslaan werd verlegd. Brug met duiker en hek liggen in het verlengde van de oprijlaan van het huis Cromvliet. Omschrijving Met moderne klinkers geplaveid wegdek van de vaste brug over een duiker. De in baksteen gemetselde wanden van de zijkanten van de brug zijn cocaaf van vorm en haaks op de waterloop geplaatst. Aan weerszijden van het wegdek bevinden zich vernieuwde natuurstenen bollen waartussen smeedijzeren kettingen gehangen zijn. Aan de zijde van de oprijlaan (west) twee in rode en gele baksteen (kruisverband) opgemetselde, gebogen keermuren die beƫindigd worden door een rollaag. Twee vierkante bakstenen pijlers sluiten de keermuren af, ter markering van de doorgang. Ze zijn circa 1 meter hoog en worden afgedekt door een hardstenen plaat met bolbekroning. Waardering De vaste brug met duiker uit het begin van de 19e eeuw met hekwerk uit 1930 is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarde wegens de functionele en visuele relatie met de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)