Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Cromvliet: vaste brug in Rijswijk

Weg En Waterwerk

Beetslaan 251
2281TH Rijswijk
Zuid Holland

Bouwjaar: 1800-1830


Beschrijving van Cromvliet: vaste brug

Inleiding Vaste BRUG over duiker, gebouwd aan het begin van de 19de eeuw, wordt afgesloten door een in baksteen opgemetseld TOEGANGSHEK uit 1930, geplaatst toen de wijk Cromvliet werd aangelegd en de ingang van de buitenplaats van de Geestbrugweg naar de Beetslaan werd verlegd. Brug met duiker en hek liggen in het verlengde van de oprijlaan van het huis Cromvliet. Omschrijving Met moderne klinkers geplaveid wegdek van de vaste brug over een duiker. De in baksteen gemetselde wanden van de zijkanten van de brug zijn cocaaf van vorm en haaks op de waterloop geplaatst. Aan weerszijden van het wegdek bevinden zich vernieuwde natuurstenen bollen waartussen smeedijzeren kettingen gehangen zijn. Aan de zijde van de oprijlaan (west) twee in rode en gele baksteen (kruisverband) opgemetselde, gebogen keermuren die beƫindigd worden door een rollaag. Twee vierkante bakstenen pijlers sluiten de keermuren af, ter markering van de doorgang. Ze zijn circa 1 meter hoog en worden afgedekt door een hardstenen plaat met bolbekroning. Waardering De vaste brug met duiker uit het begin van de 19e eeuw met hekwerk uit 1930 is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarde wegens de functionele en visuele relatie met de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518133
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Cromvliet: vaste brug in Rijswijk

Cromvliet

Beetslaan 251
Rijswijk
'Cromvliet'. Fraai 17e eeuws LANDHUIS, tympanon boven middenpartij, beeldhouwwerk, rechte kroonlijst; fraai toegangshek 17e eeuw. Park.

Leeuwendaal: woonhuis in Overgangsarchitectuur met invloeden uit Jugendstil en chaletstijl

Geestbrugweg 66
Rijswijk
Inleiding WOONHUIS uit 1904 gebouwd in Overgangsarchitectuur met invloeden uit Jugendstil en chaletstijl als onderdeel van een complex. In ..

Koetshuis

Geestbrugweg 66
Rijswijk
Inleiding KOETSHUIS, gebouwd rond 1900 in een Traditioneel Ambachtelijke stijl behorend bij het woonhuis uit 1904. Beide panden liggen op h..

Rechtergedeelte van het pand Treckcvliet

Geestbrugkade 18
Rijswijk
"Rechtergedeelte van het pand Treckcvliet", statige pilastergevel met tympanon boven middenkroonlijst, fraaie doch geschonden kapitelen, bov..

Linkergedeelte van het pand Treckvliet

Geestbrugkade 19
Rijswijk
"Linkergedeelte van het pand Treckvliet", statige pilastergevel met tympanon boven middenkroonlijst, fraai doch geschonden kapitelen, boven ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)