Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderijcomplex "Paulinaburch": wagenschuur in Rijswijk

Boerderij

Lange Kleiweg 100
2288GR Rijswijk
Zuid Holland

Bouwjaar: 1885-1890


Beschrijving van Boerderijcomplex "Paulinaburch": wagenschuur

Inleiding WAGENSCHUUR, deel uitmakend van het boerderijcomplex "Paulinaburch", gebouwd in opdracht van de heer Repelaer, tegelijk met de bouw van de boerderij, tussen 1885 en 1890 in Traditioneel Ambachtelijke stijl. Omschrijving Eenlaags pand opgetrokken in gele strengpersteen met strekken en rollagen rond de muuropeningen van rode baksteen. Het zadeldak tussen trapgevels is gedekt met gesmoorde oudhollandse pannen. In de kopse gevel aan de noordzijde is ter plaatste van de zolderverdieping een rozetvenster geplaatst. Daaronder bevinden zich twee getoogde stalvensters met roedenverdeling (type wybertje). In de voorgevel (west) is een dubbele staldeur geplaatst onder een hooiluik. Aan weerszijden hiervan bevindt zich een staldeur met vierruits bovenlicht. De achtergevel bevat drie getoogde stalvensters van het eerder genoemde type. Waardering De wagenschuur is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van kenmerkende agrarische bebouwing, gebouwd in een sobere Traditioneel Ambachtelijke bouwstijl met een zorgvuldige detaillering. Het pand is gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. Het pand heeft ensemblewaarde als functioneel en ruimtelijk onderdeel van het boerderijcomplex met een beeldbepalende ligging in het buitengebied van Rijswijk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518130
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderijcomplex "Paulinaburch": wagenschuur in Rijswijk

Boerderijcomplex "Paulinaburch": boerderij van het langhuistype

Lange Kleiweg 100
Rijswijk
Inleiding BOERDERIJ van het langhuistype, maakt onderdeel uit van het boerderijcomplex "Paulinaburch", gebouwd tussen 1885 en 1890 in opdra..

Boerderijcomplex "Paulinaburch": toegangshek

Lange Kleiweg 100
Rijswijk
Inleiding TOEGANGSHEK als onderdeel van het boerderijcomplex "Paulinaburch", uit laatste decennium van de 19de eeuw; geplaatst bij de oprij..

Boerderijcomplex "Paulinaburch": Arbeidershuis

Lange Kleiweg 98
Rijswijk
Inleiding ARBEIDERSHUIS deel uitmakend van het in 1922 gebouwde boerderijcomplex "Paulinaburch" en opgetrokken in Traditioneel Ambachtelijk..

Vlietzicht: boerderij

Jaagpad 7
Rijswijk
Inleiding BOERDERIJ van het langhuistype, gebouwd in 1890 in opdracht van de familie Repelaer in Hollandse neorenaissancestijl. De boerderi..

Vlietzicht: schuur

Jaagpad 7
Rijswijk
Inleiding SCHUUR, gebouwd in 1890 in Hollandse neorenaissancestijl. De schuur maakt onderdeel uit van het boerderijcomplex, gelegen aan de ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderijcomplex "Paulinaburch": wagenschuur in Rijswijk

Foto's (1)