Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderijcomplex "Paulinaburch": Arbeidershuis in Rijswijk

Woonhuis

Lange Kleiweg 98
2288GR Rijswijk
Zuid Holland

Bouwjaar: 1922


Beschrijving van Boerderijcomplex "Paulinaburch": Arbeidershuis

Inleiding ARBEIDERSHUIS deel uitmakend van het in 1922 gebouwde boerderijcomplex "Paulinaburch" en opgetrokken in Traditioneel Ambachtelijke stijl. Omschrijving Eenlaags, deels onderkelderd pand opgetrokken in grauwe baksteen (kruisverband met knipvoeg). Het afgewolfde schilddak is gedekt met rode Tuile du Nord en heeft pirons op de nokeindenen windveren met hangstijlen. De vensters van het pand zijn overwegend T-schuifvensters onder een zesruits bovenlicht, voorzien van luiken. De voorgevel aan de straatzijde (noord) heeft over driekwart van de gevel een veranda onder een doorlopend dakschild dat rust op houten kolommen met schoren. Achter de veranda zijn twee vensters geplaatst. In het linker geveldeel bevindt zich een smal venster onder vierruits bovenlicht. De beide zijgevels hebben op de begane grond en ter plaatse van de zolderverdieping een venster. In de achtergevel bevindt zich, in een kleine uitbouw, de entree met bovenlicht en een kelderluik. Interieur De oorspronkelijke indeling van het pand is herkenbaar. In de woonkamer bevindt zich een bedstee. Waardering Arbeidershuisje van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een voor de streek bijzonder agrarisch gebouwtype met een sobere maar zorgvuldig gedetailleerde verschijningsvorm. Het pand is gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. Het pand heeft ensemblewaarde als onderdeel van het boerderijcomplex "Paulinaburch", met een beeldbepalende ligging in het buitengebied van Rijswijk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518129
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderijcomplex "Paulinaburch": Arbeidershuis in Rijswijk

Boerderijcomplex "Paulinaburch": boerderij van het langhuistype

Lange Kleiweg 100
Rijswijk
Inleiding BOERDERIJ van het langhuistype, maakt onderdeel uit van het boerderijcomplex "Paulinaburch", gebouwd tussen 1885 en 1890 in opdra..

Boerderijcomplex "Paulinaburch": wagenschuur

Lange Kleiweg 100
Rijswijk
Inleiding WAGENSCHUUR, deel uitmakend van het boerderijcomplex "Paulinaburch", gebouwd in opdracht van de heer Repelaer, tegelijk met de bo..

Boerderijcomplex "Paulinaburch": toegangshek

Lange Kleiweg 100
Rijswijk
Inleiding TOEGANGSHEK als onderdeel van het boerderijcomplex "Paulinaburch", uit laatste decennium van de 19de eeuw; geplaatst bij de oprij..

Vlietzicht: boerderij

Jaagpad 7
Rijswijk
Inleiding BOERDERIJ van het langhuistype, gebouwd in 1890 in opdracht van de familie Repelaer in Hollandse neorenaissancestijl. De boerderi..

Vlietzicht: schuur

Jaagpad 7
Rijswijk
Inleiding SCHUUR, gebouwd in 1890 in Hollandse neorenaissancestijl. De schuur maakt onderdeel uit van het boerderijcomplex, gelegen aan de ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)