Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Begraafplaats: toegangshek in Rijswijk

Overig

Sir Winston Churchillln 233
2282JS Rijswijk
Zuid Holland

Bouwjaar: 1922


Beschrijving van Begraafplaats: toegangshek

Inleiding TOEGANGSHEK uit 1922, behorend bij het complex Algemene Begraafplaats, gelegen in de noord-westelijke hoek van de begraafplaats, aan de Churchilllaan. NB. De dienstwoning die westelijk aan het hek is vastgebouwd, is voor bescherming van ondergeschikt belang. Omschrijving Toegangshek met twee hoge en flankerende lagere vierkante hekpijlers die zijn opgemetseld in rode baksteen afgesloten met natuurstenen kussens. De hogere hekpijlers, waartussen het smeedijzeren draaihek met spijlen gehangen is, worden bekroond door gietijzeren, gevleugelde zandlopers. Rechts is een voetgangers doorgang met draaihek waarop een laag hekje van een aangrenzend perkje aansluit. Tussen de hoge en de lagere hekpijlers is een smeedijzeren hekwerk met spijlen geplaatst. Aan de zijde van de Churchilllaan wordt de begraafplaats verder omgeven door een smeedijzeren hek met spijlen dat geplaatst is op een bakstenen voet met een kunststenen afdekking. Waardering Toegangshek van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als onderdeel van de begraafplaats en vanwege de kenmerkende vormgeving met funeraire motieven. Het hek is gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. Van ensemblewaarde als functioneel en ruimtelijk onderdeel van de begraafplaats met een beeldbepalende ligging aan de Churchilllaan. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518126
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Begraafplaats: toegangshek in Rijswijk

Begraafplaats: aanleg

Sir Winston Churchillln 233
Rijswijk
Inleiding AANLEG als onderdeel van het complex Algemene begraafplaats, op een verhoogd terrein aan de Sir Winston Churchilllaan, in 1916 ui..

Begraafplaats: aula

Sir Winston Churchillln 231c
Rijswijk
Inleiding AULA, onderdeel uitmakend van het complex Algemene Begraafplaats uit 1916. De aula is gelegen in de zuid-oostelijke hoek van de b..

Voormalig tolhuis

Delftweg 32
Rijswijk
Inleiding Voormalig TOLHUIS uit 1866, gebouwd in Eclectische stijl ter vervanging van een ouder tolhuis. Het pand ligt aan de Delftweg even..

Hoornwijck

Jan Thijssenweg 2
Rijswijk
"Hoornwijk". Bescherming betreft uitsluitend het landhuis, voor wat betreft het voorhuis en achterhuis, met uitzondering van het ter linkerz..

Pastorie van de St. Bonifatiuskerk

Van Vredenburchweg 67
Rijswijk
Inleiding PASTORIE behorend bij het kerkcomplex van de St. Bonifatiuskerk, gebouwd in 1889/1897 naar ontwerp van Nicolaas Molenaar in neogo..

Kaart & Routeplanner

Route naar Begraafplaats: toegangshek in Rijswijk

Foto's (2)