Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Begraafplaats: aula in Rijswijk

Gebouw

Sir Winston Churchillln 231 c
2282JS Rijswijk
Zuid Holland

Bouwjaar: 1916


Beschrijving van Begraafplaats: aula

Inleiding AULA, onderdeel uitmakend van het complex Algemene Begraafplaats uit 1916. De aula is gelegen in de zuid-oostelijke hoek van de begraafplaats en gebouwd in een aan het neoclassicisme verwante bouwstijl. N.B. de aula is in 1948 verbouwd. Omschrijving Eenlaags, rechthoekig, grijs gepleisterd pand onder een plat dak met een als kroonlijst uitgevoerde gootlijst. De voorgevel (zuid-west) bestaat voor 2/3 deel uit een door vier zuilen ingedeelde loggia waarachter twee dubbele paneeldeuren en een dubbele deur met vensters geplaatst zijn. De vloer van de galerij is belegd met terrazzo. In de linker zijwand van de galerij bevindt zich een rechthoekige, rastervormig ingevulde opening. In het rechter deel van de voorgevel zijn twee ronde vensters geplaatst. De linker zijgevel bevat drie geschakelde vensters onder een doorlopende latei. In de rechter zijgevel komen hoge dubbele paneeldeuren voor waarvan het bovenste paneel met glas-in-lood gevuld is en bevatten alle vensters, alsook die in de achtergevel dergelijke vullingen. Rechts daarvan een enkele paneeldeur onder een bovenlicht. Links in de gevel een dubbel venster en een klein venster. De achtergevel heeft een strook met geschakelde vensters en daarnaast een afzonderlijk dubbel venster, in beide gevallen van glas-in-lood voorzien. Waardering De aula is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als onderdeel van de begraafplaats en vanwege de aan het neoclassicisme verwante bouwstijl. De aula is redelijk gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. Van ensemblewaarde als functioneel en ruimtelijk onderdeel van de begraafplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518125
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Begraafplaats: aula in Rijswijk

Begraafplaats: aanleg

Sir Winston Churchillln 233
Rijswijk
Inleiding AANLEG als onderdeel van het complex Algemene begraafplaats, op een verhoogd terrein aan de Sir Winston Churchilllaan, in 1916 ui..

Begraafplaats: toegangshek

Sir Winston Churchillln 233
Rijswijk
Inleiding TOEGANGSHEK uit 1922, behorend bij het complex Algemene Begraafplaats, gelegen in de noord-westelijke hoek van de begraafplaats, ..

Voormalig tolhuis

Delftweg 32
Rijswijk
Inleiding Voormalig TOLHUIS uit 1866, gebouwd in Eclectische stijl ter vervanging van een ouder tolhuis. Het pand ligt aan de Delftweg even..

Hoornwijck

Jan Thijssenweg 2
Rijswijk
"Hoornwijk". Bescherming betreft uitsluitend het landhuis, voor wat betreft het voorhuis en achterhuis, met uitzondering van het ter linkerz..

Pastorie van de St. Bonifatiuskerk

Van Vredenburchweg 67
Rijswijk
Inleiding PASTORIE behorend bij het kerkcomplex van de St. Bonifatiuskerk, gebouwd in 1889/1897 naar ontwerp van Nicolaas Molenaar in neogo..

Kaart & Routeplanner

Route naar Begraafplaats: aula in Rijswijk

Foto's (1)