Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Begraafplaats: aanleg in Rijswijk

Graf Begraafplaats

Sir Winston Churchillln 233
2282JS Rijswijk
Zuid Holland

Bouwjaar: 1935/1936
Architect: L.A. Springer


Beschrijving van Begraafplaats: aanleg

Inleiding AANLEG als onderdeel van het complex Algemene begraafplaats, op een verhoogd terrein aan de Sir Winston Churchilllaan, in 1916 uitgevoerd naar ontwerp van de tuinarchitect L.A. Springer in Gemengde Tuinstijl. In 1935/'36 werd de begraafplaats spiegelbeeldvormig verdubbeld. L.A. Springer (1855-1940) werkte als tuinarchitect aan het eind van de 19de en het begin van de 20ste eeuw en raakte vooral bekend met zijn ontwerpen voor parken en tuinen. N.B. In 1949/1950 werd de begraafplaats een tweede keer uitgebreid, wegens de leeftijd en de op zichzelf staande aanleg die niet aansluit op het oudere deel, is de na-oorlogse uitbreiding (de noordelijke helft omvattend) voor bescherming uitgesloten. Omschrijving Verhoogd gelegen begraafplaats met een rechthoekige plattegrond en een symmetrisch assenpatroon met halfronde en rechte paden. Piramidaal gesnoeide meelbesbomen accentueren het assenstelsel dat is ingevuld met diverse volwassen bomen met verschillende kleuren en bladstructuren (beuken, taxus, prunus, oost-indische kers, gladitia, ceder, coniferen, etc.). Verder veel zorgvuldig vormgegeven grafzerken en familiegraven van onder meer vooraanstaande Rijswijkse families. Waardering De begraafplaats uit 1916 met uitbreiding uit 1935/1936 is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een begraafplaats uit het eerste kwart van de 20e eeuw en een goed daarbij aansluitende uitbreiding. Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een begraafplaats naar ontwerp van L.A. Springer met een aanleg in Gemengde Tuinstijl die gekenmerkt wordt door een symmetrisch assenstelsel. Van tuinhistorisch belang als voorbeeld van een begraafplaats uit het oeuvre van de tuinarchitect. De begraafplaats heeft ensemblewaarde vanwege de functionele en ruimtelijke relatie met de verschillende complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518124
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Begraafplaats: aanleg in Rijswijk

Begraafplaats: toegangshek

Sir Winston Churchillln 233
Rijswijk
Inleiding TOEGANGSHEK uit 1922, behorend bij het complex Algemene Begraafplaats, gelegen in de noord-westelijke hoek van de begraafplaats, ..

Begraafplaats: aula

Sir Winston Churchillln 231c
Rijswijk
Inleiding AULA, onderdeel uitmakend van het complex Algemene Begraafplaats uit 1916. De aula is gelegen in de zuid-oostelijke hoek van de b..

Voormalig tolhuis

Delftweg 32
Rijswijk
Inleiding Voormalig TOLHUIS uit 1866, gebouwd in Eclectische stijl ter vervanging van een ouder tolhuis. Het pand ligt aan de Delftweg even..

Hoornwijck

Jan Thijssenweg 2
Rijswijk
"Hoornwijk". Bescherming betreft uitsluitend het landhuis, voor wat betreft het voorhuis en achterhuis, met uitzondering van het ter linkerz..

Pastorie van de St. Bonifatiuskerk

Van Vredenburchweg 67
Rijswijk
Inleiding PASTORIE behorend bij het kerkcomplex van de St. Bonifatiuskerk, gebouwd in 1889/1897 naar ontwerp van Nicolaas Molenaar in neogo..

Kaart & Routeplanner

Route naar Begraafplaats: aanleg in Rijswijk

Foto's (1)