Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pastorie van de St. Bonifatiuskerk in Rijswijk

Kerkelijk Gebouw

Van Vredenburchweg 67
2282SE Rijswijk
Zuid Holland

Bouwjaar: 1889-1897
Architect: Nicolaas Molenaar sr.


Beschrijving van Pastorie van de St. Bonifatiuskerk

Inleiding PASTORIE behorend bij het kerkcomplex van de St. Bonifatiuskerk, gebouwd in 1889/1897 naar ontwerp van Nicolaas Molenaar in neogotische stijl. N.B. Aan de achterzijde is een nieuwe serre aangebouwd die voor de bescherming van ondergeschikt belang is en de vensterkozijnen zijn merendeels vernieuwd. Omschrijving Het tweelaagse pand met een rechthoekige plattegrond is opgetrokken in grauwe baksteen (kruisverband) onder een afgeplat schilddak met steekkap en dakhuisjes, gedekt met leien in Maasdekking. Vensterpartijen onder rondbogen met siermetselwerk in de boogtrommel. Rondom zijn natuurstenen waterlijsten aangebracht. De voorgevel (noord) bestaat uit zes traveeƫn en heeft een uit het midden geplaatste risaliet eindigend in een puntgevel met schouders onder een steekkap. Ter plaatse van de begane grond en de verdieping bevindt zich een samengesteld venster, in de top is een enkel venster geplaatst. Rechts van het risaliet op de begane grond en de verdieping twee vensters. Links van het risaliet bevindt zich de entree die bestaat uit een paneeldeur onder een bovenlicht met glas-in-lood en twee vensters. Op de verdieping zijn twee vensters geplaatst. De rechter zijgevel gaat schuil achter de sacristie. De linker zijgevel heeft enkele en samengestelde vensters en een eenvoudige deur. De eenlaagse aanbouw aan deze gevelzijde heeft paneeldeuren onder een tweeruits bovenlicht. Waardering De pastorie behorend bij de katholieke kerk is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een pastorie bij een kerkgebouw dat na herstel van de Bisschoppelijke Hiƫrarchie (1848) gebouwd is. De pastorie is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde vanwege de voor de katholieke kerkbouw uit het eind van de 19de eeuw karakteristieke neogotische bouwstijl en als voorbeeld van een pastorie uit het oeuvre van Nicolaas Molenaar. De pastorie is redelijk gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. De pastorie heeft ensemblewaarde vanwege de functionele verbondenheid met de kerk en de eenheid in bouwstijl van deze beide onderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518122
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pastorie van de St. Bonifatiuskerk in Rijswijk

Sint-Bonifatiuskerk

Van Vredenburchweg 69
Rijswijk
Inleiding St. BonifatiusKERK, behorend bij het kerkcomplex met pastorie, gebouwd in 1889/1897 naar ontwerp van Nicolaas Molenaar in neogoti..

Gepleisterd pand voorgedeelte evenwijdig aan de straat, onder hoog schilddak, achtervleugel haaks smal door een puntgevel afgesloten zadeldak. In de 1 ..

Van Vredenburchweg 22
Rijswijk
Gepleisterd pand uit de 17e eeuw voorgedeelte evenwijdig aan d straat, onder hoog schilddak, achtervleugel haaks smal door een puntgevel afg..

Pand, waarvan het zadeldak is gesloopt. De puntgevel aan de achterzijde bezat blijkens bewaard gebleven resten vroegere vlechtingen

Van Vredenburchweg 24A
Rijswijk
Achter 4c-d gebouwd achterhuis, onder een dak met 6 b, dat bij het voorhuis hoort. Pand uit de 18e eeuw, waarvan het zadeldak is gesloopt. D..

Pand met bakstenen lijstgevel. Deur met omlijsting en bovenlicht. Vensters gewijzigd

Van Vredenburchweg 12
Rijswijk
Pand met bakstenen lijstgevel. Deur met omlijsting en bovenlicht. Vensters gewijzigd.

Voormalige pakhuis, onder schilddak. Over het achtergedeelte van dit pakhuis een zadeldak. Tuinmuur met poortje naast het pand De schoorsteen wordt be ..

Van Vredenburchweg 12
Rijswijk
V.m. pakhuis, 17e eeuw, onder schilddak. Over het achtergedeelte van dit pakhuis een zadeldak. Tuinmuur met poortje naast het pand De schoor..

Kaart & Routeplanner

Route naar Pastorie van de St. Bonifatiuskerk in Rijswijk

Foto's (1)