Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Langhuisboerderij in Langbroek

Boerderij

Langbroekerdijk B 12
3947BB Langbroek (gemeente Wijk bij Duurstede)
Utrecht

Bouwjaar: ca. 1870


Beschrijving van Langhuisboerderij

Inleiding Omstreeks 1870 gebouwde LANGHUISBOERDERIJ. Op een bij de schuur aangetroffen sluitsteen komt het jaartal 1871 voor. De boerderij is samen met Langbroekerdijk B9 gebouwd in opdracht van de familie De Beaufort op het landgoed Donselaer. Omschrijving De boerderij bezit een rechthoekige plattegrond, is opgetrokken in baksteen en telt één bouwlaag onder een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt, afgewolfd zadeldak met de nok haaks op de weg. De voorgevel is symmetrisch van opzet en boven een bepleisterde grijsgeschilderde plint ingedeeld met vier bakstenen pilasters waarvan de buitenste pilasters niet op de hoek zijn geplaatst. De pilasters dragen ter plaatse van de verdiepingsvloer een uitgemetselde rollaag. In de aldus ontstane spaarvelden bevinden zich in het midden twee gekoppelde achtruits schuifvensters en ter weerszijden elk een achtruits schuifvenster. De vensters worden boven beëindigd door een wenkbrauw. In de top bevinden zich twee gekoppelde zesruits vensters. De overstekende kap is voorzien van een fraai gezaagde windveer. De linker zijgevel is voorzien van drie betonnen drielichts stalraampjes. Het voorhuis bezit een modern strokenvenster tussen twee kleine raampjes waarvan het rechter is voorzien van een luik. De achtergevel is symmetrisch ingedeeld. Ter weerszijden van de scharnierdende helften van de deeldeuren is een modern vierruits venster aangebracht. links en rechts bevindt zich een staldeur die evenals de deeldeuren en zolderluik erboven, door een korfboog worden afgesloten. Muurankers geven de verdiepingsvloer en de plaats van de hilde in de gevel aan. De rechter zijgevel bezit ter plaatse van het voorhuis links een dubbel kelderraam met luiken. Rechts komt een deur voor met aan weerszijden een stolpraam waarvan het linker met luiken. De gevel van het achterhuis is door identieke stalramen als in de linker zijgevel bezet. De indeling van de boerderij is deels oorspronkelijk. De voorkamer bevat een tegeltableau met vogels. Waardering De boerderij is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde vanwege de detailleringen en de relatieve gaafheid van het object. Tevens is het object van situationelewaarde vanwege de ligging aan de Langbroekerdijk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518118
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Langhuisboerderij in Langbroek

Boerderij, bakstenen gebouw onder rietdak

Langbroekerdijk B 8
Langbroek (Gemeente Wijk bij Duurstede)
BOERDERIJ, bakstenen gebouw onder rietdak; T-boerderij van het voerdeeltype met jaarankers 1829. Voorhuis onder zadeldak tussen topgevels me..

Boerderij, gepleisterd bakstenen gebouw onder rieten zadeldak met topgevel aan de voorzijde en afgewolfd aan de achterkant

Langbroekerdijk B 1
Langbroek (Gemeente Wijk bij Duurstede)
BOERDERIJ XVIII-XIX gepleisterd bakstenen gebouw onder rieten zadeldak met topgevel aan de voorzijde en afgewolfd aan de achterkant. In de v..

Boerderij langhuis topgevel met afgewolfd dak

Langbroekerdijk B 14
Langbroek (Gemeente Wijk bij Duurstede)
BOERDERIJ langhuis topgevel met afgewolfd dak.

Boerderij 'Dykhoeve'

Langbroekerdijk B 4
Langbroek (Gemeente Wijk bij Duurstede)
BOERDERIJ "Dykhoeve", XIX, bakstenen gebouw onder pannen zadeldak met top aan de voorzijde en afgewolfd aan de achterzijde. In de voorgevel ..

Boerderij, langhuis topgevel met afgewolfd dak en kookhuis

Langbroekerdijk B 16
Langbroek (Gemeente Wijk bij Duurstede)
BOERDERIJ, langhuis topgevel met afgewolfd dak en kookhuis.

Kaart & Routeplanner

Route naar Langhuisboerderij in Langbroek

Foto's (1)