Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Langhuisboerderij in Langbroek

Boerderij

Langbroekerdijk B 9
3947BA Langbroek (gemeente Wijk bij Duurstede)
Utrecht

Bouwjaar: ca. 1870


Beschrijving van Langhuisboerderij

Inleiding Omstreeks 1870 gebouwde LANGHUISBOERDERIJ, samen met de boerderij Langbroekerdijk B12 tot stand gekomen in opdracht van de familie De Beaufort op het landgoed Donselaer. Omschrijving De boerderij is op een rechthoekige plattegrond opgetrokken en telt één bouwlaag onder een met riet gedekt, afgewolfd zadeldak met de nok haaks op de weg. De voorgevel is symmetrisch van opzet en ingedeeld met vier bakstenen pilasters waarvan de buitenste twee niet op de hoeken zijn geplaatst. De pilasters dragen ter plaatse van de verdiepingsvloer een uitgemetselde rollaag. In de middelste van de aldus gevormde drie spaarvelden bevindt zich een drielichtskozijn met een schuifraam in het midden geflankeerd door zijlichten. Links en rechts komt in de gevel een T-schuifraam voor. In de middenas is op de zolderverdieping eveneens een T-schuifraam geplaatst. Alle vensters, die zijn voorzien van gekruiste roeden, worden door een uitgemetselde wenkbrauw beëindigd. Op de nok bevindt zich een schoorsteen. Waardering De boerderij is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde vanwege de detailleringen en de relatieve gaafheid van het object. Tevens is het object van situationelewaarde vanwege de ligging aan de Langbroekerdijk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518111
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Langhuisboerderij in Langbroek

Boerderij 'Oude dompselaer'

Langbroekerdijk B 24
Langbroek (Gemeente Wijk bij Duurstede)
BOERDERIJ "Oude Dompselaer" met jaarankers: 1781; gedeeltelijk gepleisterd en geheel wit gesausd bakstenen gebouw onder afgewolfd rieten zad..

Theekoepel

Langbroekerdijk B 11
Langbroek (Gemeente Wijk bij Duurstede)
THEEKOEPEL XIX, bakstenen gebouw onder rieten tentdak met lancetvormige (deels dichtgemetselde) toegang en vensters. De grote vensters met m..

Boerderij, wit gepleisterd bakstenen gebouwtje onder een afgewolfd rieten zadeldak

Langbroekerdijk B 7
Langbroek (Gemeente Wijk bij Duurstede)
BOERDERIJ XVIII-XIX, wit gepleisterd bakstenen gebouwtje onder een afgewolfd rieten zadeldak, dat boven de toegangsdeur in de linker zijgeve..

Boerderij, langhuis topgevel met afgewolfd dak en kookhuis

Langbroekerdijk B 16
Langbroek (Gemeente Wijk bij Duurstede)
BOERDERIJ, langhuis topgevel met afgewolfd dak en kookhuis.

Boerderij langhuis topgevel met afgewolfd dak

Langbroekerdijk B 14
Langbroek (Gemeente Wijk bij Duurstede)
BOERDERIJ langhuis topgevel met afgewolfd dak.

Kaart & Routeplanner

Route naar Langhuisboerderij in Langbroek

Foto's (2)