Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sandenburg: tuinmanswoning in Langbroek

Woonhuis

Langbroekerdijk A 29
3947BC Langbroek (gemeente Wijk bij Duurstede)
Utrecht

Bouwjaar: 1857-1860


Beschrijving van Sandenburg: tuinmanswoning

Omschrijving TUINMANSWONING, tevens portierswoning, gelegen aan de zuidoostzijde, rechts van de oprijlaan. Het pand is opgetrokken op een kruisvormige plattegrond en telt één bouwlaag onder elkaar snijdende zadeldaken. De voor- en achtergevel zijn voorzien van een beëindiging in de vorm van kantelen. De zijgevels zijn als tuitgevel uitgevoerd. Alle gevels zijn bepleisterd. De voorgevel (west) telt drie assen en heeft in het midden een risaliet. Hierin is een Tudorboogvormig portiek gezet waarin een voordeur met segmentboogvormig bovenlicht. Aan weerszijden van het portiek komt een lichtspleet voor. Boven het portiek bevat de gevel vier smalle rondboogvensters, op gezamenlijke vensterdorpel. De zijgevels van het risaliet bevatten eveneens een smal rondboogvenster. Aan weerszijden van het risaliet bevindt zich een Tudorboogvormig schuifvenster. Onder de kantelen komt een geprofileerde lijst voor. De rechterzijgevel bevat een Tudorboogvormig schuifvenster met zijlichten. Het venster is voorzien van een wenkbrauw. Erboven zijn twee smalle rondboogvensters voorzien van een wenkbrauw. Tegen de achtergevel is in het midden een risaliet gezet dat boven de gevel uitsteekt en is voorzien van kantelen. Dit geveldeel bevat een Tudorboogvormig schuifvenster en rondboogvenster in de zijgevels. De linkerzijgevel is blind uitgevoerd. Waardering De tuinmanswoning is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een Tuinmanswoning in Tudor-gotiekstijl en vanwege het ontwerp van S.A. van Lunteren. Tevens is de woning van ensemblewaarde binnen het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518108
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sandenburg
Tekening Jan de Beijer, 1744
Tekening Jan de Beijer, 1744
Locatie Langbroek
Algemeen
Stijl Neogotiek
Eigenaar van Lynden van Sandenburg
Huidige functie Woning
Gebouwd in voor 1391
Herbouwd in 1861-1865
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  518104
Kasteel Sandenburg in de winterperiode
Kasteel Sandenburg in de winterperiode
Portaal  Portaalicoon   Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

Kasteel Sandenburg is een Nederlands kasteel in Langbroek (gemeente Wijk bij Duurstede) in de provincie Utrecht. Het behoort tot het gelijknamige landgoed.

Sandenburg ligt aan de Langbroekerwetering. Het kasteel wordt voor het eerst genoemd in 1391: in dat jaar werd het beleend aan Jan van Zijl.[1]

In 1792 werd de woontoren gekocht door Gijsbert Carel Cornelis Jan baron van Lynden. Tussen 1861 en 1865 liet F.A.C graaf van Lynden van Sandenburg het door de Utrechtse architect Samuel Adrianus van Lunteren uitbreiden tot het huidige kasteel. Het kasteel wordt nog steeds particulier bewoond door de familie van Lynden van Sandenburg.[2]

Achter het kasteel ligt een oranjerie, waar vroeger bijzondere planten de winter doorbrachten. De oranjerie was tot voor kort een trouw- en feestlocatie.[3]

In de voormalige stal, het koetshuis en op de bovenste verdieping van het kasteel zijn tegenwoordig bedrijven gevestigd.

In het koetshuis van Sandenburg is de dichter Gerrit Achterberg geboren.[4]

Een stuk van de provinciale weg N229 tussen Wijk bij Duurstede en Werkhoven is vernoemd naar de voormalige eigenaar van het kasteel: 'Graaf van Lynden van Sandenburgweg'.

Heren en vrouwen van Sandenburg

G. C. C. J. baron van Lynden van Sandenburg (1767-1850), heer van Sandenburg 1793-
Mr. F. A. A. C. baron van Lynden van Sandenburg (1801-1836)
Mr. C. Th. graaf van Lynden van Sandenburg (1826-1885)
Mr. F. A. C. graaf van Lynden van Sandenburg (1873-1932)
Mr. C. Th. E. graaf van Lynden van Sandenburg (1905-1990)

Foto's

Zie ook


Monumenten in de buurt van Sandenburg: tuinmanswoning in Langbroek

Sandenburg, oranjerie

Langbroekerdijk A 29
Langbroek (Gemeente Wijk bij Duurstede)
Omschrijving ORANJERIE, enigszins verhoogd gelegen in het midden van de buitenplaats, ten noorden van de oprijlaan. De op een rechthoekige ..

Sandenburg: toegangshek

Langbroekerdijk A 29
Langbroek (Gemeente Wijk bij Duurstede)
Omschrijving Het aan de Langbroekerdijk gelegen TOEGANGSHEK vormt de hoofdentree tot de buitenplaats Sandenburg. De oprijlaan wordt ontslot..

Sandenburg: parkaanleg

Langbroekerdijk A 29
Langbroek (Gemeente Wijk bij Duurstede)
Omschrijving De PARKAANLEG van de buitenplaats Sandenburg is omstreeks 1860 aangelegd binnen een oudere structuur. De aanleg is ontworpen i..

Walenburg: hoofdonderdeel

Langbroekerdijk A 29
Langbroek (Gemeente Wijk bij Duurstede)
HOOFDGEBOUW (Walenburg). Op een omgracht terrein ligt een middeleeuwse woontoren bestaande uit een onderbouw, drie bouwlagen en een zolder o..

Walenburg: historische tuin- en parkaanleg

Langbroekerdijk A 29
Langbroek (Gemeente Wijk bij Duurstede)
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Walenburg. De aanleg van de buitenplaats wordt bepaald door de rechthoekige gr..

Kaart & Routeplanner

Route naar Sandenburg: tuinmanswoning in Langbroek

Foto's (1)