Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sandenburg, oranjerie in Langbroek

Tuin Park Landgoed

Langbroekerdijk A 29
3947BC Langbroek (gemeente Wijk bij Duurstede)
Utrecht

Bouwjaar: 1860-1870


Beschrijving van Sandenburg, oranjerie

Omschrijving ORANJERIE, enigszins verhoogd gelegen in het midden van de buitenplaats, ten noorden van de oprijlaan. De op een rechthoekige plattegrond opgetrokken oranjerie telt één bouwlaag onder een met gesmoorde pannen gedekt zadeldak met de nok evenwijdig aan de oprijlaan. Het pand is boven een grijsgeschilderde plint witbepleisterd. De gevels van het gebouw zijn geleed door een soort halfzuilen met afgeschuinde zijden. Ter plaatse van de risaliet accentueren opzetstukken de beide hoeken. Onder de door kantelen afgesloten gevel is een trigliefenfries met een zaagtandlijst aangebracht. De deuren hebben een tudorboogvormige beëindiging. De voorgevel telt vijf traveeën en heeft in het midden een iets hoger opgetrokken risaliet waarin openslaande deuren met zijlichten. Aan weerszijden bevat de gevel twee paar openslaande deuren. De linker- en rechterzijgevel bevat een openslaande deur met zijlichten. Tegen de achtergevel is een bouwdeel onder schilddak gezet, dat als tuinmanswoning dienst deed. De achtergevel bevat twee schuifvensters. In de oksels zijn lagere aanbouwen gezet, waarvan één onder plat dak en één onder lessenaardak. Dit bouwdeel bevat in een overhoeks geplaatste zijde een vierkant venster. Het interieur van de oranjerie bestaat uit een bakstenen vloer met natuurstenen patronen. Pilasters en consoles dragen een daklijst. De kap is uitgevoerd met polonceauspanten met ronde stangen en gietijzeren knooppunten met rozetten. Waardering De oranjerie is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een oranjerie in Tudor-gotiekstijl en vanwege het ontwerp van architect S.A. van Lunteren. Voorts is het object van belang vanwege de kapconstructie alsmede van ensemblewaarde binnen het complex van Sandenburg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518107
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sandenburg
Tekening Jan de Beijer, 1744
Tekening Jan de Beijer, 1744
Locatie Langbroek
Algemeen
Stijl Neogotiek
Eigenaar van Lynden van Sandenburg
Huidige functie Woning
Gebouwd in voor 1391
Herbouwd in 1861-1865
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  518104
Kasteel Sandenburg in de winterperiode
Kasteel Sandenburg in de winterperiode
Portaal  Portaalicoon   Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

Kasteel Sandenburg is een Nederlands kasteel in Langbroek (gemeente Wijk bij Duurstede) in de provincie Utrecht. Het behoort tot het gelijknamige landgoed.

Sandenburg ligt aan de Langbroekerwetering. Het kasteel wordt voor het eerst genoemd in 1391: in dat jaar werd het beleend aan Jan van Zijl.[1]

In 1792 werd de woontoren gekocht door Gijsbert Carel Cornelis Jan baron van Lynden. Tussen 1861 en 1865 liet F.A.C graaf van Lynden van Sandenburg het door de Utrechtse architect Samuel Adrianus van Lunteren uitbreiden tot het huidige kasteel. Het kasteel wordt nog steeds particulier bewoond door de familie van Lynden van Sandenburg.[2]

Achter het kasteel ligt een oranjerie, waar vroeger bijzondere planten de winter doorbrachten. De oranjerie was tot voor kort een trouw- en feestlocatie.[3]

In de voormalige stal, het koetshuis en op de bovenste verdieping van het kasteel zijn tegenwoordig bedrijven gevestigd.

In het koetshuis van Sandenburg is de dichter Gerrit Achterberg geboren.[4]

Een stuk van de provinciale weg N229 tussen Wijk bij Duurstede en Werkhoven is vernoemd naar de voormalige eigenaar van het kasteel: 'Graaf van Lynden van Sandenburgweg'.

Heren en vrouwen van Sandenburg

G. C. C. J. baron van Lynden van Sandenburg (1767-1850), heer van Sandenburg 1793-
Mr. F. A. A. C. baron van Lynden van Sandenburg (1801-1836)
Mr. C. Th. graaf van Lynden van Sandenburg (1826-1885)
Mr. F. A. C. graaf van Lynden van Sandenburg (1873-1932)
Mr. C. Th. E. graaf van Lynden van Sandenburg (1905-1990)

Foto's

Zie ook


Monumenten in de buurt van Sandenburg, oranjerie in Langbroek

Sandenburg: tuinmanswoning

Langbroekerdijk A 29
Langbroek (Gemeente Wijk bij Duurstede)
Omschrijving TUINMANSWONING, tevens portierswoning, gelegen aan de zuidoostzijde, rechts van de oprijlaan. Het pand is opgetrokken op een k..

Sandenburg: toegangshek

Langbroekerdijk A 29
Langbroek (Gemeente Wijk bij Duurstede)
Omschrijving Het aan de Langbroekerdijk gelegen TOEGANGSHEK vormt de hoofdentree tot de buitenplaats Sandenburg. De oprijlaan wordt ontslot..

Sandenburg: parkaanleg

Langbroekerdijk A 29
Langbroek (Gemeente Wijk bij Duurstede)
Omschrijving De PARKAANLEG van de buitenplaats Sandenburg is omstreeks 1860 aangelegd binnen een oudere structuur. De aanleg is ontworpen i..

Walenburg: hoofdonderdeel

Langbroekerdijk A 29
Langbroek (Gemeente Wijk bij Duurstede)
HOOFDGEBOUW (Walenburg). Op een omgracht terrein ligt een middeleeuwse woontoren bestaande uit een onderbouw, drie bouwlagen en een zolder o..

Walenburg: historische tuin- en parkaanleg

Langbroekerdijk A 29
Langbroek (Gemeente Wijk bij Duurstede)
HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Walenburg. De aanleg van de buitenplaats wordt bepaald door de rechthoekige gr..

Kaart & Routeplanner

Route naar Sandenburg, oranjerie in Langbroek

Foto's (2)