Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sandenburg: koetshuis in Langbroek

Kasteel Buitenplaats

Langbroekerdijk A 24 A
3947BH Langbroek (gemeente Wijk bij Duurstede)
Utrecht

Bouwjaar: 1860


Beschrijving van Sandenburg: koetshuis

Omschrijving KOETSHUIS ten noordoosten van het landhuis gelegen. Het bepleisterde, twee bouwlagen tellende pand is opgetrokken op een in hoofdzaak rechthoekige plattegrond en is gedekt met een afgeplat schilddak. Het pand is rondom voorzien van kanteelbekroningen met accenten op de hoeken. Onder de kantelen is een tandfries aangebracht. De voorgevel (zuid) is symmetrisch van indeling met een middenrisaliet die de inrijdeuren bevat. Deze zijn geplaats onder een Tudorboog en zijn voorzien van een getrapte wenkbrauw. Boven de entree is temidden van twee gepaarde blindnisjes een klein venster aangebracht. Het risaliet wordt op de hoeken beëindigd door torenachtige elementen. De geveldelen ter weerszijden bevatten een venster met keperboogvormig bovenlicht. Met uitzondering van het linkervenster zijn de zijkanten van de vensters bezet met smalle pseudo-schietsleuven. De rechter zijgevel bevat in beide bouwlagen een aantal vensters, waarvan alleen begane gronds de meest linker met een wenkbrauw is uitgevoerd. Op de verdieping steekt hier één venster door de fries. De linker zijgevel heeft rechts een risaliet waarin in de eerste bouwlaag twee vensters onder wenkbrauwen zijn gezet. Het linker deel met vier vensterassen bevat twee keperboogvormige deuropeningen begane gronds alsmede een aantal vensters. De achtergevel springt met geveldeel links waarin twee vensterassen, terug en bevat rechts twee vensters en een deur. Het interieur is door een nieuwe functie geheel gewijzigd en tesamen met de vele moderne dakramen zijn deze onderdelen van ondergeschiukt belang. Waardering Het koetshuis is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een koetshuis in neo-gotiek in Tudorstijl. Het is voorts van belang vanwege de plaats in het oeuvre van de architect S.A. van Lunteren. Tevens is het object van cultuurhistorische en ensemblewaarde vanwege de relatie en de ligging binnen het complex Sandenburg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518105
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sandenburg
Tekening Jan de Beijer, 1744
Tekening Jan de Beijer, 1744
Locatie Langbroek
Algemeen
Stijl Neogotiek
Eigenaar van Lynden van Sandenburg
Huidige functie Woning
Gebouwd in voor 1391
Herbouwd in 1861-1865
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  518104
Kasteel Sandenburg in de winterperiode
Kasteel Sandenburg in de winterperiode
Portaal  Portaalicoon   Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

Kasteel Sandenburg is een Nederlands kasteel in Langbroek (gemeente Wijk bij Duurstede) in de provincie Utrecht. Het behoort tot het gelijknamige landgoed.

Sandenburg ligt aan de Langbroekerwetering. Het kasteel wordt voor het eerst genoemd in 1391: in dat jaar werd het beleend aan Jan van Zijl.[1]

In 1792 werd de woontoren gekocht door Gijsbert Carel Cornelis Jan baron van Lynden. Tussen 1861 en 1865 liet F.A.C graaf van Lynden van Sandenburg het door de Utrechtse architect Samuel Adrianus van Lunteren uitbreiden tot het huidige kasteel. Het kasteel wordt nog steeds particulier bewoond door de familie van Lynden van Sandenburg.[2]

Achter het kasteel ligt een oranjerie, waar vroeger bijzondere planten de winter doorbrachten. De oranjerie was tot voor kort een trouw- en feestlocatie.[3]

In de voormalige stal, het koetshuis en op de bovenste verdieping van het kasteel zijn tegenwoordig bedrijven gevestigd.

In het koetshuis van Sandenburg is de dichter Gerrit Achterberg geboren.[4]

Een stuk van de provinciale weg N229 tussen Wijk bij Duurstede en Werkhoven is vernoemd naar de voormalige eigenaar van het kasteel: 'Graaf van Lynden van Sandenburgweg'.

Heren en vrouwen van Sandenburg

G. C. C. J. baron van Lynden van Sandenburg (1767-1850), heer van Sandenburg 1793-
Mr. F. A. A. C. baron van Lynden van Sandenburg (1801-1836)
Mr. C. Th. graaf van Lynden van Sandenburg (1826-1885)
Mr. F. A. C. graaf van Lynden van Sandenburg (1873-1932)
Mr. C. Th. E. graaf van Lynden van Sandenburg (1905-1990)

Foto's

Zie ook


Monumenten in de buurt van Sandenburg: koetshuis in Langbroek

Portierswoning, witgepleisterd gebouwtje met gekanteelde dakranden

Langbroekerdijk A 22
Langbroek (Gemeente Wijk bij Duurstede)
PORTIERSWONING, witgepleisterd gebouwtje met gekanteelde dakranden.

Terrein waarin de overblijfselen van het versterkte huis Sandenburg

Bij Sandenbrugerlaan
Langbroek (Gemeente Wijk bij Duurstede)
TERREIN waarin de overblijfselen van het versterkte huis Sandenburg. Datering: 13e eeuw.

Sandenburg: landhuis

Langbroekerdijk A 28
Langbroek (Gemeente Wijk bij Duurstede)
Omschrijving Het LANDHUIS is opgetrokken op een in hoofdvorm T-vormige plattegrond. De hoofdtoren heeft een vierkant grondplan en telt vier..

Sandenburg: toegangshek met brug

ten n.o. van Sandenburg (bij)
Langbroek (Gemeente Wijk bij Duurstede)
Omschrijving TOEGANGSHEK met BRUG, geplaatst aan de noordwestzijde van het complex. De hekpijlers zijn van hardsteen en voorzien van profil..

Boerderij, T-huis, klein gedeeltelijk gepleisterd en geheel witgesausd bakstenen gebouw met afgewolfd rieten zadeldak boven het woongedeelte en pannen ..

Langbroekerdijk A 27
Langbroek (Gemeente Wijk bij Duurstede)
BOERDERIJ XVIII-XIX, T-huis, klein gedeeltelijk gepleisterd en geheel witgesausd bakstenen gebouw met afgewolfd rieten zadeldak boven het wo..

Kaart & Routeplanner

Route naar Sandenburg: koetshuis in Langbroek

Foto's (2)