Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gertruda-Hoeve in De Rips

Boerderij

Burgemeester Wijtvlietlaan 4
5764PD De Rips (gemeente Gemert Bakel)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1929


Beschrijving van Gertruda-Hoeve

inleiding KOP-ROMPBOERDERIJ GERTRUDA-HOEVE, gebouwd in 1929. omschrijving De gevels van de boerderij met T-vormige plattegrond zijn opgetrokken uit machinale baksteen met decoratieve rollagen. Het voorste, naar de straat gekeerde gedeelte bevat de woning. Zowel de woning als de hogere stal hebben een mansardedak met asbestleien. De lijstgevel van de woning is links onderbroken door een mansarde- topgevel. De uitkragende gootlijsten rusten op gesneden houten klosjes. Op de begane grond is er rechts en links een dubbel naar binnen draaiend raam met bovenlichten in kleine roedenverdeling en luiken. In het midden bevindt zich de rond 1985 vernieuwde deur met achtruits bovenlicht. In het dakvlak is een twaalfruits dakkapel onder plat dak geplaatst; in de topgevel bevindt zich een dubbel achtruits venster met baksteen sierruit. In de borstwering hiervan is in gele en witte tegels de naam: "Gertruda-Hoeve" aangegeven. In de linker en rechterzijgevel van het woonhuis bevinden zich twee dubbele ramen met luiken. Links is er een kleine uitbouw onder plat dak voor het toilet. In de muur die aansluit op het woongedeelte bevindt zich links en rechts hoog in de gevel een zesruits venster. De rechter zijgevel van de stal bevat lage getoogde en rechte hoge staldeuren, naast een reeks zesruits ijzeren stalvensters. Links is er voorts een hoog opgetild luik onder lessenaardak. De linker zijgevel heeft een zeer laag aangezet dak. In het lage muurwerk bevinden zich twee varkensdeurtjes, waarvan er één is dichtgezet. De achtergevel van de stal heeft links een dichtgemetselde, rechts twee brede staldeuren. Hoog in de gevel bevinden zich drie ijzeren zesruits stalraampjes. waardering De boerderij is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in de Peel en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling en vernieuwing van de boerderij in het interbellum. Architectuurhistorisch is het pand van belang vanwege de ornamentiek en bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. De boerderij is belangrijk vanwege de gaafheid van het in- en exterieur en is als zodanig zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518102
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Gertruda-Hoeve in De Rips

De Zijp

Ripseweg 51
Elsendorp (Gemeente Gemert Bakel)
Inleiding KRUKBOERDERIJ, "De Zijp", gebouwd in 1906 voor de heer Ledeboer (Enschedé), in opdracht van de Heidemij. Het pand is gerealiseer..

Dubbel woonhuis, gebouwd als twee opzichterswoningen in 1912-1913 en deel uitmakend van de ontginningen van de gebroeders Roelvink

Jan Berendweg 2
De Rips (Gemeente Gemert Bakel)
inleiding DUBBEL WOONHUIS, gebouwd als twee opzichterswoningen in 1912-1913 en deel uitmakend van de ontginningen van de gebroeders Roelvin..

Annehoeve

Elsendorpseweg 72
Elsendorp (Gemeente Gemert Bakel)
Inleiding ONTGINNINGSBOERDERIJ, Annehoeve, deel van ontginningsbedrijf op De Dompt, gebouwd in 1910 in opdracht van dhr. Musschenbroek. Het..

Kazemat K59

Merseloseweg bij 1S-KazK59
Venray
Inleiding. Ten noorden van kazemat K58 staat op de westelijke kade van het Defensie- of Peelkanaal de S-kazemat K59, daterende uit 1939-194..

Kazemat K56

Merseloseweg bij 1S-KazK56
Venray
Inleiding. Ten noorden van kazemat K55 staat op de westelijke kade van het Defensie- of Peelkanaal de S-kazemat K56, daterende uit 1939-194..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)