Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Zijp in Elsendorp

Boerderij

Ripseweg 51
5424SM Elsendorp (gemeente Gemert Bakel)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1906


Beschrijving van De Zijp

Inleiding KRUKBOERDERIJ, "De Zijp", gebouwd in 1906 voor de heer Ledeboer (Enschedé), in opdracht van de Heidemij. Het pand is gerealiseerd in Ambachtelijk-Traditionele stijl door M. van Thiel, timmerman/aannemer uit Bakel. De boerderij ligt aan de noord-zuid verbinding (doorgaande weg tussen Venray en Zeeland) in het Peelontginningsgebied. Omschrijving Pand op L-vormige plattegrond onder een zadeldak met schild aan de voorzijde van het woongedeelte en wolfseind met windveer aan de achterzijde van het haaks daaropstaande bedrijfsgedeelte. Tegen de achterkant van dit bedrijfsgedeelte is een lager, langgerekt bedrijfsgedeelte onder zadeldak gebouwd. Direkt daarachter bevindt zich een hooiberg. De boerderij is uitgevoerd in handvorm baksteen. Det dak is gedekt met muldenpannen. De voorgevel heeft een opgeklampte deur met bovenlicht. Het woongedeelte bevat een aantal T-ramen waarvan de bovenlichten van een roedenverdeling zijn voorzien, onderlichten hebben luiken. In het midden van het dakvlak, boven de voorgevel, bevindt zich een kleine dakkapel. In de zijgevels van het bedrijfsgedeelte zijn hooggeplaatste kleine ramen en opgeklampte poorten aangebracht. Het langgerekte bedrijfsgedeelte is van getoogde vierruitsramen met ijzeren kozijnen voorzien. Het interieur is qua indeling en inrichting grotendeels in de oorspronkelijke staat bewaard gebleven. Waardering Het gebouw is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als typologisch voorbeeld van een boerderij binnen de Peelontginning. Het geheel heeft ensemblewaarden vanwege de landschappelijke ontwikkelingen en is van betekenis voor het aanzien van de Peel. Het gebouw is gaaf bewaard gebleven en zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518101
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Zijp in Elsendorp

Gertruda-Hoeve

Burgemeester Wijtvlietlaan 4
De Rips (Gemeente Gemert Bakel)
inleiding KOP-ROMPBOERDERIJ GERTRUDA-HOEVE, gebouwd in 1929. omschrijving De gevels van de boerderij met T-vormige plattegrond zijn opget..

Annehoeve

Elsendorpseweg 72
Elsendorp (Gemeente Gemert Bakel)
Inleiding ONTGINNINGSBOERDERIJ, Annehoeve, deel van ontginningsbedrijf op De Dompt, gebouwd in 1910 in opdracht van dhr. Musschenbroek. Het..

Dubbel woonhuis, gebouwd als twee opzichterswoningen in 1912-1913 en deel uitmakend van de ontginningen van de gebroeders Roelvink

Jan Berendweg 2
De Rips (Gemeente Gemert Bakel)
inleiding DUBBEL WOONHUIS, gebouwd als twee opzichterswoningen in 1912-1913 en deel uitmakend van de ontginningen van de gebroeders Roelvin..

De Diepert

Peeldijk 53
Handel (Gemeente Gemert Bakel)
Inleiding ONTGINNINGSBOERDERIJ "De Diepert", gebouwd in 1915 tijdens ontginningen van de Gemertse Peel. Het pand heeft een woongedeelte, di..

Huize Bronlaak

Gemertseweg 36
Oploo (Gemeente Sint Anthonis)
Inleiding De voormalige villa 'De Groote Slink', thans huize Bronlaak genaamd, werd tussen 1908 en 1910 door de Amsterdamse architect Karel..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Zijp in Elsendorp

Foto's (1)