Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Diepert in Handel

Boerderij

Peeldijk 53
5423VB Handel (gemeente Gemert Bakel)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1915


Beschrijving van De Diepert

Inleiding ONTGINNINGSBOERDERIJ "De Diepert", gebouwd in 1915 tijdens ontginningen van de Gemertse Peel. Het pand heeft een woongedeelte, direkt aan de weg, en een iets breder bedrijfsgedeelte dat zich daarachter uitstrekt. Omschrijving Boerderij op een nagenoeg rechthoekige plattegrond, onder een groot schilddak, aan de achterzijde een topgevel met windveer en wolfeinde. Tegen de linkergevel is een melkhuisje gebouwd. De muren zijn uitgevoerd in beton en grijs gepleisterd, het dak is gedekt met muldenpannen, aan de linkerkant is het dakvlak gedeeltelijk voorzien van riet. De toegang bevindt zich in de rechter zijgevel en bestaat uit een deur met bovenlicht. Het woongedeelte bevat verder T-schuiframen, in de voorgevel nog van luiken met diabolobeschildering voorzien. Boven het midden van de voorgevel bevindt zich een dakkapel met wangen. In het stalgedeelte zijn in de rechterzijgevel rechthoekige ramen met roedenverdeling in metalen kozijnen zichtbaar, links zijn kleine raampjes aangebracht. De achtergevel heeft in de top een driekhoekig luik. Het melkhuisje is van getoogde vierruitsramen voorzien. De naam van de boerderij "De Diepert" is op de voorgevel geschilderd. In het interieur is de oorspronkelijke indeling bewaard gebleven. Aan de voorzijde bevindt zich onder andere de woonkamer. Achter de gang een grote woonkeuken waarachter de stallen liggen. Het pand is gedeeltelijk onderkelderd. Waardering Het gebouw is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als typologisch voorbeeld van een boerderij binnen de Peelontginning. Het geheel heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere betekenis voor het aanzien van de Peel. Het gebouw is gaaf bewaard gebleven en zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518100
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Diepert in Handel

Aanleg van het processiepark te Handel

O.-L.-Vrouwestraat 61
Handel (Gemeente Gemert Bakel)
Inleiding AANLEG van het processiepark te Handel. Achter en naast de kerk aan de oostrand van het dorp ligt het processiepark, dat vanaf 19..

kerkelijk gebouw

O.-L.-Vrouwestraat 61
Handel (Gemeente Gemert Bakel)
Inleiding RELIEF BRUILOFT TE KANA, rechts vooraan in het park gelegen. De sculptuur, uitgevoerd in witgeverfde kunststeen, werd in 1920 in..

kerkelijk gebouw

O.-L.-Vrouwestraat 61
Handel (Gemeente Gemert Bakel)
Inleiding "HEILIG PUTJE" uit 1919, vrijstaand, vooraan in het park. Uitgevoerd in neo-gotische stijl. De bron zelf is ouder maar met een la..

Kerk O.L.V. ten Hemelopneming

O.-L.-Vrouwestraat 61
Handel (Gemeente Gemert Bakel)
De rectorale R.K. Kerk (H. Maria Hemelvaart, reeds vermeld in 1434, bestaat uit een schip, welks westelijk deel in 1747 e.v. en welks oostel..

Rozenkransweg, bestaande uit vijftien kapellen langs de rand van het park met beeldhouwwerk

O.-L.-Vrouwestraat 61
Handel (Gemeente Gemert Bakel)
Inleiding ROZENKRANSWEG, bestaande uit vijftien kapellen langs de rand van het park met beeldhouwwerk van J. Niklaus-Bochaert uit 1906-1910..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Diepert in Handel