Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kapel in Gemert

Kerkelijk Gebouw

Op hoek Kruiseind. (bij)
5420AA Gemert (gemeente Gemert Bakel)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1911


Beschrijving van Kapel

Inleiding KAPEL, gebouwd in 1911 op de plek waar van oudsher een kapel heeft gestaan (mogelijk zeventiende eeuwse oorsprong). De kapel ligt op de hoek van het Kruiseind met de Deel, aan de oude structuur van Gemert. Omschrijving De kapel heeft een vierkante plattegrond en is uitgevoerd in witte cementsteen, rood gevoegd. De plint van het geheel steekt iets uit en is gepleisterd. Aan de bovenzijde is een muizentand aangebracht. In één van de zijden is een marmeren gevelsteen geplaatst met opschrift "DE EERSTE STEEN/GELEGD DOOR/MARIA CHRISTINA/PENNINGS/9 JUNI 1911/D.G" In elk van de vier zijden is een spitsboognis uitgespaard met rode cementstenen afzaten. In de nissen, wit gestuct, zijn recent moderne beelden geplaatst van St. Joris en de draak, St. Jan en een gekruisigde Christus. De nissen zijn in de huidige toestand afgesloten met glas. Het kapelletje wordt bekroond door een koperen tentdak met spits, de hoeken zijn voorzien van smeedijzeren pirons. Waardering De kapel is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van geestelijk leven en is juist door haar uiterste eenvoud kenmerkend voor Gemert als bedevaartsoord. Zij heeft ensemblewaarde door de plaats in het straatbeeld en als onderdeel van de reeds eerder beschermde oudere kapellenreeks in Gemert. Het geheel is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518099
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kapel in Gemert

De Bijenkorf

Den Elding 2
Gemert (Gemeente Gemert Bakel)
Achtkante stellingkorenmolen: kap met romp met dakleer bekleed. 1695 gebouwd in Zaandijk, in 1908 in Gemert herbouwd.

Latijnse School

Ruijschenberghstraat 3a
Gemert (Gemeente Gemert Bakel)
(onderdeel I) Omschrijving De SCHOOL bestaat uit een éénlaags pand met grote verdiepingshoogte op een langgerekte plattegrond onder plat..

Woonhuis, éénlaags blokvormig pand onder plat dak met dakschilden gedekt met leien

Ruijschenberghstraat 3b
Gemert (Gemeente Gemert Bakel)
(onderdeel II) Omschrijving Rechts van de school is, aan de straat grenzend het WOONHUIS gebouwd. Het is een éénlaags blokvormig pand on..

Den Hubert

Ruijschenberghstraat 6
Gemert (Gemeente Gemert Bakel)
Huis "Den Hubert", een in de huidige staat vnl. XVIIIe eeuws huis met in de XIXe eeuw gewijzigde voorgevel. Bakstenen huis onder zadeldak tu..

Postkantoor met direkteurswoning, nu met horecabestemming

Kerkstraat 60
Gemert (Gemeente Gemert Bakel)
Inleiding POSTKANTOOR met DIREKTEURSWONING, nu met horecabestemming. Gebouwd in 1893-1894 door een rijksbouwmeester met elementen van chale..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kapel in Gemert

Foto's (4)