Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Postkantoor met direkteurswoning, nu met horecabestemming in Gemert

Gebouw

Kerkstraat 60
5421KX Gemert (gemeente Gemert Bakel)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1893-1894


Beschrijving van Postkantoor met direkteurswoning, nu met horecabestemming

Inleiding POSTKANTOOR met DIREKTEURSWONING, nu met horecabestemming. Gebouwd in 1893-1894 door een rijksbouwmeester met elementen van chaletstijl. Het pand is in 1908 verbouwd waarbij de zijgevel is verlengd, de ingangspartij met topgevel in de zijgevel werd verwijderd en vervangen door een raam. Het pand ligt aan de Kerkstraat, doorgaande weg in kom Gemert, op de hoek met de Ruyschenbergstraat (voormalige Schoolstraat). Omschrijving Tweelaags pand (oorspronkelijke direkteurswoning), op een rechthoekige plattegrond met een éénlaags aanbouw (oorspronkelijk postkantoor) op langgerekte rechthoekige plattegrond onder zadeldak, gedekt met kruispannen, aan de Ruyschenbergstraat. De hoofdmassa heeft een schilddak met overstek gedekt met kruispannen. Op de hoek is aan beide kanten een topgevel onder zadeldak, haaks op het schilddak geplaatst. Zadeldaken met overstek, vakwerk gevuld met hout. De hoofdmassa is uitgevoerd in baksteen, voorzien van een natuurstenen plint. Speklagen, omlijsting van ramen en deuren zijn uitgevoerd in gele steen. In de topgevels en lijst onder de geprofileerde goot is vakwerk, gevuld met metselmozaiek in gele steen zichtbaar. Boven de ramen en deuren zijn segmentbogen aangebracht, de boogvelden liggen iets terug ten opzichte van de gevel. Op de begane grond zijn in de voor- en zijgevel van de hoofdmassa T-ramen aangebracht. Op de verdieping bevinden zich smalle getoogde schuiframen, twee aan twee onder een segmentboog geplaatst. In de topgevels zijn ramen met kleine roedeverdeling aangebracht. In de zijgevel zijn twee smalle deuren aanwezig (latere toevoeging). In de voorgevel van de aanbouw zijn zeven T-ramen en een deur onder segmentbogen zichtbaar. De topgevel met T-raam is voorzien van windveer. De geprofileerde goot rust op klossen. Op het dak is een grote vierkante gemetselde schoorsteen aanwezig. Het interieur is gemoderniseerd. Waardering Het pand is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde architectuurhistorisch belang vanwege stijl en gaaf bewaard gebleven exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518098
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Postkantoor met direkteurswoning, nu met horecabestemming in Gemert

Den Hubert

Ruijschenberghstraat 6
Gemert (Gemeente Gemert Bakel)
Huis "Den Hubert", een in de huidige staat vnl. XVIIIe eeuws huis met in de XIXe eeuw gewijzigde voorgevel. Bakstenen huis onder zadeldak tu..

Woonhuis, éénlaags blokvormig pand onder plat dak met dakschilden gedekt met leien

Ruijschenberghstraat 3b
Gemert (Gemeente Gemert Bakel)
(onderdeel II) Omschrijving Rechts van de school is, aan de straat grenzend het WOONHUIS gebouwd. Het is een éénlaags blokvormig pand on..

Onderkelderd, gepleisterd pand onder pannen zadeldak, tussen puntgevels met toppilasters

Kerkstraat 24
Gemert (Gemeente Gemert Bakel)
Onderkelderd, gepleisterd pand onder pannen zadeldak, tussen puntgevels met toppilasters. In de voorgevel jaartalankers: (16)77. In de vrijs..

Latijnse School

Ruijschenberghstraat 3a
Gemert (Gemeente Gemert Bakel)
(onderdeel I) Omschrijving De SCHOOL bestaat uit een éénlaags pand met grote verdiepingshoogte op een langgerekte plattegrond onder plat..

Woonhuis, gebouwd in een eclectische stijl

Kerkstraat 12
Gemert (Gemeente Gemert Bakel)
Inleiding. WOONHUIS, gebouwd circa 1860 in een eclectische stijl. Oorspronkelijk leerlooierswoning. De woning heeft daarna een horecabestem..

Kaart & Routeplanner

Route naar Postkantoor met direkteurswoning, nu met horecabestemming in Gemert

Foto's (1)