Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Langgevelboerderij, voormalige kasteelboerderij in Gemert

Boerderij

De Hoef 1
5421ZK Gemert (gemeente Gemert Bakel)
Noord Brabant

Bouwjaar: tweede helft 19e eeuw


Beschrijving van Langgevelboerderij, voormalige kasteelboerderij

Inleiding. LANGGEVELBOERDERIJ, voormalige kasteelboerderij, uit de tweede helft van de negentiende eeuw. Het pand ligt aan een zijpad van de Hoef, haaks op de weg in de nabijheid van het kasteel van Gemert. Oorspronkelijke schop en bakhuis zijn gemoderniseerd en vallen buiten de bescherming. Omschrijving. Boerderij op een rechthoekige plattegrond onder een zadeldak gedekt met Hollandse pannen. De boerderij is uitgevoerd in handgevormde baksteen en heeft een gepleisterde plint en muizentandlijst. Het woongedeelte heeft zesruits schuiframen, gedeeltelijk met luiken. Onder de ramen zijn hardstenen vensterbanken aangebracht. In de topgevel zijn vierruitsramen zichtbaar. De paneeldeur is van gietijzeren roosters voorzien, in het bovenlicht is een levensboom aangebracht. Het uiteinde van de stal is hoger opgemetseld. In de stal bevinden zich getoogde ramen en een grote getoogde poort met diabolobeschildering. In de achtergevel zijn een aantal poorten zichtbaar, direkt onder de goot zijn luiken aangebracht. De beschildering van luiken en poorten verwijst naar motieven van de Duitse Orde, voormalig eigenaar van de boerderij. In het interieur zijn delen van de oorspronkelijke indeling bewaard gebleven, zo is er bijvoorbeeld een keuken met schouw, een kelder met opkamer. Waardering. De boerderij is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorische waarde als specimen van de typologische ontwikkeling van de langgevelboerderij en de samenhang met het reeds eerder beschermde kasteel. Zij is gaaf bewaard gebleven en als kasteelboerderij betrekkelijk zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518096
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Langgevelboerderij, voormalige kasteelboerderij in Gemert

St. Jan de Doper: rooms katholieke kerkhof

Kerkstraat 4
Gemert (Gemeente Gemert Bakel)
Inleiding ROOMS KATHOLIEK KERKHOF St Jan bij de kerk "St. Jans Onthoofding" in de kom van Gemert, bestaande uit de algemene aanleg, de enge..

St. Jan de Doper: ommuring en hekwerk van kerkhof

Kerkstraat 4
Gemert (Gemeente Gemert Bakel)
Inleiding OMMURING met HEKWERK van het kerkhof St. Jan. Omschrijving De begrenzing van het kerkhof bestaat uit muren, gedeeltelijk met he..

St. Jan de Doper: aanleg

Kerkstraat 4
Gemert (Gemeente Gemert Bakel)
Inleiding AANLEG van het kerkhof St. Jan. Omschrijving Een centrale as, met klinkers bestraat, doorsnijdt de begraafplaats in de lengte. ..

St. Jan de Doper: calvarieberg

Kerkstraat 4
Gemert (Gemeente Gemert Bakel)
Inleiding Aan de voorzijde van de achterste twee velden is in de centrale as een CALVARIEBERG geplaatst. Omschrijving De heuvel heeft de ..

kasteel buitenplaats

Ridderplein 15
Gemert (Gemeente Gemert Bakel)
Omschrijving onderdeel 1 Het op U-vormige grondslag opgetrokken HOOFDGEBOUW in classicistische stijl dateert uit 1740 en is deels gebouwd ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Langgevelboerderij, voormalige kasteelboerderij in Gemert

Foto's (3)