Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Mariakapel in Milheeze

Kerkelijk Gebouw

Iets buiten Milheeze.
5420AA Milheeze (gemeente Gemert Bakel)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1938


Beschrijving van Mariakapel

inleiding De MARIAKAPEL is in 1938 gebouwd ter ere van het priesterjubileum van J. Simonis. De kapel, gebouwd in de stijl van de Delftse School, bevindt zich iets buiten de bebouwde kom van Milheeze. omschrijving De kapel heeft een vierkante plattegrond en is opgetrokken uit imitatie handvorm baksteen met vlechtingen. Op het haaks op de weg staande zadeldak liggen leien in maasdekking. In de zijden en aan de voorkant bevinden zich rondboogtripletten met slanke hardsteen zuilen en aanzetstenen. De muuropeningen zijn afgeschermd door smeedijzeren hekwerk. In de puntgevel aan de voorzijde bevindt zich een blind rondraam en een bekroning in de vorm van een smeedijzeren kruis. Via drie baksteen treden komt men in het inwendige. Op de vloer liggen plavuizen, de muren zijn van baksteen en het plafond is een wit geschilderd en gepleisterd tongewelf. In de achterzijde is een rondboognis met tekstbanderolle en Mariabeeld op baksteen sokkel. De in zandsteen gehouwen tekst luidt: "1898 - Geschenk der parochianen aan Maria, bij het 40 j. priesterjubil. v.h. pastoor J. Simonis - 1938". Het polychrome Mariabeeld met Kind is aan de achterzijde gemerkt met: "Namaak verboden g.l.v. 4228". De afkorting g.l.v. staat waarschijnlijk voor de beeldenfabriek van Gerard Linssen te Venlo. waardering De kapel is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikeling van de katholieke devotiecultuur. Het heeft architectuurhistorisch belang als voorbeeld van de Delftse Schoolstijl. Het is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518095
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Mariakapel
MariaKapel
MariaKapel
Plaats Milheeze
Gebouwd in 1938
Gewijd aan Maria
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  518095
Architectuur
Bouwmateriaal Baksteen, natuursteen
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Mariakapel is een vierkante bakstenen kapel in Milheeze.

Deze kapel is gewijd aan Maria en tot in de jaren vijftig trok men uit in processie op Maria Hemelvaart om daar een mis te houden. De kapel is gebouwd op grond geschonken door de familie Cornelissen en de parochianen hebben de bouwkosten opgebracht. Pastoor Simonis, naar wie het Pastoor Simonisplein is vernoemd waar de Sint-Willibrorduskerk staat, heeft de kapel ten geschenke gekregen voor zijn veertigjarig priesterjubileum. Dat was een groots feest waarbij een mis, en een processie (in dit geval naar de kapel) plaatsvond, met vele 'bruidjes' die, vanouds in het wit gekleed, bloemen strooien vooraan de processie. Het bouwjaar 1938 is van belang in dit geval, de jaren dertig waren de crisisjaren en de mensen hadden niet veel te missen. Toch werd deze kapel gebouwd.

De kapel is gebouwd in de toen populaire stijl van de Delftse School, een erg traditionele architectuur, sterk verbonden met het Brabantse dorp. Te veel versiering deed af aan de waarde van het gebouw, soberheid en eenvoud waren gewenst. Wel werd sterk onderscheid gemaakt in functie, woonhuizen waren simpeler dan bijvoorbeeld kerken. Binnenin staat een Mariabeeld op een bakstenen sokkel en een wit plafond in een tongewelf stijl. De grijze onderdelen van de vensters (de vensters worden ook wel rondboogtripletten genoemd) zijn van natuursteen. Ook dat is een wezenlijk onderdeel van de stijl van de Delftse School.

Bronnen

  • W. van Lierop & T. Thelen, Langs velden en wegen: monumenten van devotie in Gemert-Bakel, Drukkerij Vos: Gemert 2006
  • RCE, MonumentenbeschrijvingMonumenten in de buurt van Mariakapel in Milheeze

Laurentia

Hoberg 2A
Milheeze (Gemeente Gemert Bakel)
Molen. Bij de kruising van Roessel en de Bakelseweg en Leemskuilen een achtkante bovenkruier.

St. Willibrorduskerk en Toren, gebouwd op de fundamenten van de St. Anthoniuskapel uit de 15e eeuw

Kerkeind 37
Milheeze (Gemeente Gemert Bakel)
R.K. Kerk en Toren. St. Willibrorduskerk. In 1844/45 gebouwd op de fundamenten van de St. Anthoniuskapel die in het begin van de XVe eeuw do..

Voormalige lagere school is in 1920 gebouwd in de stijl van de Amsterdamse school

Dorpsstraat 25
Bakel (Gemeente Gemert Bakel)
Inleiding De voormalige LAGERE SCHOOL is in 1920 gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School. Omschrijving Het eenlaagse rechthoekige ..

Sint-Willibrorduskerk

Sint Wilbertsplein 12
Bakel (Gemeente Gemert Bakel)
R.K. Kerk. St.Willibrorduskerk, oorspronkelijk gewijd aan Petrus, Paulus en Lambertus en gesticht voor 721, toen zij eigen kerk van Willibro..

Sint-Willibrorduskerk: gietijzeren beelden van Maria, Johannes en de gekruisigde Christus, op het kerkhof

Sint Wilbertsplein 12
Bakel (Gemeente Gemert Bakel)
Inleiding. CALVARIEGROEP, centraal geplaatst op het kerkhof van de St. Willibrorduskerk te Bakel. De groep is in 1854 geplaatst. Omschrij..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)