Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Parochiehuis in Bakel

Gebouw

Gemertseweg 2
5761CB Bakel (gemeente Gemert Bakel)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1934


Beschrijving van Parochiehuis

inleiding PAROCHIEHUIS, gebouwd in 1934 in historiserende trant met Delftse School elementen. Het pand is in 1978-1979 inwendig verbouwd. omschrijving De gevels van het een- tot tweelaagse T-vormige gebouw zijn opgetrokken uit imitatie handvorm baksteen met vlechtingen. De gevels zijn verder voorzien van gekrulde sierankers, aanzetstenen en speklagen van tufsteen. Het tweelaagse hoofdgebouw met kantoor- en vergaderruimte heeft een zadeldak met de nok parallel aan de straat, gedekt met zwarte opnieuw verbeterde Hollandse dakpannen. Het haaks daarop staande, oorspronkelijk eenlaagse gedeelte bezit eveneens een zadeldak met deze dakbedekking. Op de begane grond bevinden zich twee kruiskozijnen met glas-in-lood bovenlichten en halve luiken onder een korfboog. De korfbogige vleugeldeur hier tussen heeft een geprofileerde omlijsting van baksteen en natuursteen. In het borstweringsvlak tussen begane grond en verdieping is een tufstenen hoekbeeld opgenomen, voorstellende St. Willibrordus. De verdieping bezit vier kruiskozijnen met kleine roedenverdeling. De zijgevels bezitten elk vier kruiskozijnen, die van de begane grond met korfboog. In de rechter zijgevel bevindt zich een uitbouw onder lessenaardak, waarin zich korfbogige vleugeldeuren bevinden en een vierruits rondraam. Dit deel geeft toegang tot de grote zaal. Laatstgenoemde wordt verlicht door vijf hoge vensters met kleine roedenverdeling en glas-in-lood, geplaatst tussen baksteen steunberen. De linker zijgevel is identiek. Achter de grote zaal bevindt zich een lager en smaller gedeelte onder zadeldak; dit deel is onderkelderd. Dit bouwdeel wordt verlicht door vierruits kelderramen en een vierruits rondraam. Het interieur is in 1978-1979 gewijzigd. De voornaamste verandering betreft het opdelen van de grote hoge toneelzaal in begane grond en verdiepingsniveau. Op de verdieping is de zware kapconstructie zichtbaar gelaten, die eenvoudig is gedecoreerd. De kozijnen van de hoge ramen zijn voorzien van afschuiningen. De lichte kapconstructie van de kantoor- en vergaderruimten is ongedecoreerd gehouden. waardering Het parochiehuis is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een culturele en geestelijke ontwikkeling, met name de zorg voor het welzijn binnen de katholieke parochies; het is van belang voor de typologische ontwikkeling van het parochiehuis. Het heeft architectuurhistorische waarden als voorbeeld van de Delftse Schoolstijl en vanwege de detaillering. Het is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518093
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Parochiehuis in Bakel

R.K. Pastorie

Dorpsstraat 1
Bakel (Gemeente Gemert Bakel)
R.K. Pastorie. Empire huis (vermoedelijk uit 1818), onder dwars schilddak met kroonlijst op klossen en tandlijst; zesdelige schuiframen bega..

Sint-Willibrorduskerk

Sint Wilbertsplein 12
Bakel (Gemeente Gemert Bakel)
R.K. Kerk. St.Willibrorduskerk, oorspronkelijk gewijd aan Petrus, Paulus en Lambertus en gesticht voor 721, toen zij eigen kerk van Willibro..

Sint-Willibrorduskerk: gietijzeren beelden van Maria, Johannes en de gekruisigde Christus, op het kerkhof

Sint Wilbertsplein 12
Bakel (Gemeente Gemert Bakel)
Inleiding. CALVARIEGROEP, centraal geplaatst op het kerkhof van de St. Willibrorduskerk te Bakel. De groep is in 1854 geplaatst. Omschrij..

Sint-Willibrorduskerk: St. Willibrordusbeeld op het kerkhof

Sint Wilbertsplein 12
Bakel (Gemeente Gemert Bakel)
(onderdeel II) Inleiding. ST. WILLIBRORDUSBEELD, gehouwen uit zandsteen in 1862 en staande op het kerkhof behorende bij de St. Willibrordu..

Sint-Willibrorduskerk: bakstenen kerkhofmuur

Sint Wilbertsplein 12
Bakel (Gemeente Gemert Bakel)
Inleiding De bakstenen kerkhofmuur uit 1836 met een lengte van tientallen meters omvat vrijwel de gehele RK kerk Sint Willibrordus. Omsch..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)