Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalige lagere school is in 1920 gebouwd in de stijl van de Amsterdamse school in Bakel

Gebouw

Dorpsstraat 25
5761BL Bakel (gemeente Gemert Bakel)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1920


Beschrijving van Voormalige lagere school is in 1920 gebouwd in de stijl van de Amsterdamse school

Inleiding De voormalige LAGERE SCHOOL is in 1920 gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School. Omschrijving Het eenlaagse rechthoekige gebouw is opgetrokken uit machinale baksteen met siermetselwerk en heeft een schilddak met rode verbeterde Hollandse dakpannen. Het siermetselwerk bestaat uit rollagen, staand metselverband bij de borstweringen en een sierrand in afwijkende kleur onder de daklijst. Het vierklassige gebouw bezit karakteristieke raampartijen, per ruimte twee kruisvenstervarianten geflankeerd door twee halve kruisvensters. De ramen zijn voorzien van kleine roeden met het accent op de verticale lijn. Eén kruisvenster in het tweede lokaal van links is rond 1980 doorgebroken en verbouwd tot deur met zijraam. De gootlijst kraagt ver over en rust op houten klosjes. In het midden wordt de kap onderbroken door een brede dakkapel onder plat dak. De vierkante raampjes hebben een ruitvormige sierindeling. Op de hoeken en boven de dakkapel bevinden zich forse bakstenen schoorstenen met een stervormige doorsnede. Tegen de verder blinde zijgevels bevinden zich kleine aanbouwsels onder plat dak. Het dak kraagt uit als luifel en vormt met twee houten zuiltjes een portiek waarin zich toegangsdeuren bevinden. Deze deuren zijn vernieuwd. De ramen in de zijmuur hebben een overhoeks ruitvormige roedenverdeling. De achtergevel heeft een vensterindeling en baksteengeleding gelijk aan de voorgevel. Het voorplein van het gebouw was oorspronkelijk afgesloten door een ijzeren sierhek. Waardering Het schoolgebouw is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-ecomomische en culturele ontwikkeling, namelijk de stichting van bijzondere scholen op het platteland; het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de gangschool. Het is van architectuurhistorisch belang als regionale variant van de Amsterdamse Schoolstijl. Het is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518091
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalige lagere school is in 1920 gebouwd in de stijl van de Amsterdamse school in Bakel

Sint-Willibrorduskerk

Sint Wilbertsplein 12
Bakel (Gemeente Gemert Bakel)
R.K. Kerk. St.Willibrorduskerk, oorspronkelijk gewijd aan Petrus, Paulus en Lambertus en gesticht voor 721, toen zij eigen kerk van Willibro..

Sint-Willibrorduskerk: gietijzeren beelden van Maria, Johannes en de gekruisigde Christus, op het kerkhof

Sint Wilbertsplein 12
Bakel (Gemeente Gemert Bakel)
Inleiding. CALVARIEGROEP, centraal geplaatst op het kerkhof van de St. Willibrorduskerk te Bakel. De groep is in 1854 geplaatst. Omschrij..

Sint-Willibrorduskerk: St. Willibrordusbeeld op het kerkhof

Sint Wilbertsplein 12
Bakel (Gemeente Gemert Bakel)
(onderdeel II) Inleiding. ST. WILLIBRORDUSBEELD, gehouwen uit zandsteen in 1862 en staande op het kerkhof behorende bij de St. Willibrordu..

Sint-Willibrorduskerk: bakstenen kerkhofmuur

Sint Wilbertsplein 12
Bakel (Gemeente Gemert Bakel)
Inleiding De bakstenen kerkhofmuur uit 1836 met een lengte van tientallen meters omvat vrijwel de gehele RK kerk Sint Willibrordus. Omsch..

R.K. Pastorie

Dorpsstraat 1
Bakel (Gemeente Gemert Bakel)
R.K. Pastorie. Empire huis (vermoedelijk uit 1818), onder dwars schilddak met kroonlijst op klossen en tandlijst; zesdelige schuiframen bega..

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalige lagere school is in 1920 gebouwd in de stijl van de Amsterdamse school in Bakel

Foto's (3)