Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dubbel woonhuis, gebouwd als twee opzichterswoningen in 1912-1913 en deel uitmakend van de ontginningen van de gebroeders Roelvink in De Rips

Woonhuis

Jan Berendweg 2
5764PK De Rips (gemeente Gemert Bakel)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1912-1913


Beschrijving van Dubbel woonhuis, gebouwd als twee opzichterswoningen in 1912-1913 en deel uitmakend van de ontginningen van de gebroeders Roelvink

inleiding DUBBEL WOONHUIS, gebouwd als twee opzichterswoningen in 1912-1913 en deel uitmakend van de ontginningen van de gebroeders Roelvink. Het pand bevindt zich in het buitengebied van Rips. omschrijving Het langwerpige eenlaagse pand is opgetrokken uit machinale baksteen met een gepleisterd en wit geschilderd bovendeel. De dorpels en de strekken zijn uitgevoerd in baksteen. Het zadeldak met wolfeinden steekt aan de zijden ver over en rust op schoren. Het dak is belegd met rode kruispannen, op de nok rechts is er nog een terracotta bolpiron. Het pand is spiegelsymmetrisch van opzet. Rechts en links is er een terugspringend gedeelte, waarin een smal hoog raam met vierruits bovenlicht en half luik, daarnaast de voordeur. De paneeldeuren zijn voorzien van een getoogd zesruits licht en een zesruits bovenlicht. Het middengedeelte bestaat uit vier kruiskozijnen met halve luiken en kleine roeden in de bovenlichten. Beide woningen beschikken over een dakkapel met opendraaiende raampjes onder een langgerekt lessenaardak. De zijgevels zijn voorzien van een kruiskozijn met halve luiken en op de zolderverdieping elk twee smalle hoge ramen met vierruits bovenlicht. Beide huizen hebben aan de achterzijde een uitbouw van hout en baksteen, waarin zich de keuken bevindt. Het lessenaardak hiervan is een voortzetting van het hoofddak. Een rechthoekige gemetselde bak naast de keuken diende als gekoelde bewaarplaats. Betonnen waterputten zorgden voor water. Voor het huis en langs de weg staat een rij monumentale beuken. waardering Het dubbele woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling, in het bijzonder de ontginning van de woeste gronden in de Peel, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de landarbeiderswoning. Het heeft architectuurhistorisch belang vanwege de stijl en vormgeving. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel, de ontginningen van de Groote Slink, dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518090
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dubbel woonhuis, gebouwd als twee opzichterswoningen in 1912-1913 en deel uitmakend van de ontginningen van de gebroeders Roelvink in De Rips

Huize Bronlaak

Gemertseweg 36
Oploo (Gemeente Sint Anthonis)
Inleiding De voormalige villa 'De Groote Slink', thans huize Bronlaak genaamd, werd tussen 1908 en 1910 door de Amsterdamse architect Karel..

De Bunthorst

Gemertseweg 36
Oploo (Gemeente Sint Anthonis)
Inleiding Op één van de beboste kunstmatig opgeworpen heuveltjes, in de weide die zich ten zuidoosten van het voormalige landhuis De Groo..

Huize Bronlaak

Gemertseweg 36
Oploo (Gemeente Sint Anthonis)
Inleiding Op het landgoed De Bunthorst- De Groote Slink, dat in de huidige vorm en aanleg uit de periode ca. 1910-ca. 1930 dateert, staat, ..

Huize Bronlaak

Gemertseweg 36
Oploo (Gemeente Sint Anthonis)
Inleiding Op het landgoed De Bunthorst / De Groote Slink, dat in de huidige vorm uit de periode ca. 1910-ca. 1930 dateert, staat een uit om..

Huize Bronlaak

Gemertseweg 36
Oploo (Gemeente Sint Anthonis)
Inleiding In het naar ontwerp van Leonard Springer tussen ca. 1908 en 1918 aangelegde park bij het voormalige landhuis De Groote Slink is e..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dubbel woonhuis, gebouwd als twee opzichterswoningen in 1912-1913 en deel uitmakend van de ontginningen van de gebroeders Roelvink in De Rips

Foto's (4)