Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint-Willibrorduskerk: St. Willibrordusbeeld op het kerkhof in Bakel

Overig

Sint Wilbertsplein 12
5761BK Bakel (gemeente Gemert Bakel)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1862


Beschrijving van Sint-Willibrorduskerk: St. Willibrordusbeeld op het kerkhof

(onderdeel II) Inleiding. ST. WILLIBRORDUSBEELD, gehouwen uit zandsteen in 1862 en staande op het kerkhof behorende bij de St. Willibrorduskerk te Bakel. Het beeld staat achter de Calvariegroep vlak bij de kerkhofmuur, met een eigen neogotische achterwand, het voormalige baarhuisje. Omschrijving. Het 2.60 meter hoge beeld staat op een eenvoudige lage sokkel. Op de voetplaat is in gotische letters de naam St. Willibrordus uitgehouwen. Het beeld bestaat uit twee blokken zandsteen. Willibrordus is gekleed in bisschopsgewaad met staf en mijter. In de linkerhand torst hij de Bijbel met daarop een model van de St. Willibrorduskerk. Waardering. Het Willibrordusbeeld is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het kerkhofmonument. Het heeft kunsthistorisch belang als vroeg voorbeeld van kerkelijke beeldhouwkunst. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch en architectuurhistorisch van belang is. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518088
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sint-Willibrorduskerk: St. Willibrordusbeeld op het kerkhof in Bakel

Sint-Willibrorduskerk

Sint Wilbertsplein 12
Bakel (Gemeente Gemert Bakel)
R.K. Kerk. St.Willibrorduskerk, oorspronkelijk gewijd aan Petrus, Paulus en Lambertus en gesticht voor 721, toen zij eigen kerk van Willibro..

Sint-Willibrorduskerk: gietijzeren beelden van Maria, Johannes en de gekruisigde Christus, op het kerkhof

Sint Wilbertsplein 12
Bakel (Gemeente Gemert Bakel)
Inleiding. CALVARIEGROEP, centraal geplaatst op het kerkhof van de St. Willibrorduskerk te Bakel. De groep is in 1854 geplaatst. Omschrij..

Sint-Willibrorduskerk: bakstenen kerkhofmuur

Sint Wilbertsplein 12
Bakel (Gemeente Gemert Bakel)
Inleiding De bakstenen kerkhofmuur uit 1836 met een lengte van tientallen meters omvat vrijwel de gehele RK kerk Sint Willibrordus. Omsch..

Voormalige lagere school is in 1920 gebouwd in de stijl van de Amsterdamse school

Dorpsstraat 25
Bakel (Gemeente Gemert Bakel)
Inleiding De voormalige LAGERE SCHOOL is in 1920 gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School. Omschrijving Het eenlaagse rechthoekige ..

R.K. Pastorie

Dorpsstraat 1
Bakel (Gemeente Gemert Bakel)
R.K. Pastorie. Empire huis (vermoedelijk uit 1818), onder dwars schilddak met kroonlijst op klossen en tandlijst; zesdelige schuiframen bega..

Kaart & Routeplanner

Route naar Sint-Willibrorduskerk: St. Willibrordusbeeld op het kerkhof in Bakel