Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis, éénlaags blokvormig pand onder plat dak met dakschilden gedekt met leien in Gemert

Woonhuis

Ruijschenberghstraat 3 b
5421KR Gemert (gemeente Gemert Bakel)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1887-1891


Beschrijving van Woonhuis, éénlaags blokvormig pand onder plat dak met dakschilden gedekt met leien

(onderdeel II) Omschrijving Rechts van de school is, aan de straat grenzend het WOONHUIS gebouwd. Het is een éénlaags blokvormig pand onder plat dak met dakschilden gedekt met leien. De voorgevel is drie traveeën breed en voorzien van een middenrisaliet met trapgevel, bekroond door een siervaas. De gevel is uitgevoerd in baksteen en gedekoreerd als de school. De middenrisaliet heeft een band met muizetand. De ingang bestaat uit een houten paneeldeur met gebrandschilderd bovenlicht voorzien van een voorstelling met wapenschild en banderol met opschrift SOLI DEO GLORIA. Aan weerszijden zijn beluikte zesruitsramen onder korfbogen aanwezig. De boogvelden zijn gevuld met tegels voorzien van bloemmotieven. In de topgevel bevindt zich een T-raam, daarboven een cirkelvorm met gepleisterd veld waarin het jaartal 1891 staat vermeld. De zijgevel heeft eveneens beluikte zesruitsramen onder korfbogen, de boogvelden zijn aan de ene kant gevuld met polychroom tegelwerk, aan de andere kant (naar de school gericht) is polychroom metselmozaiek toegepast. De ramen zijn voorzien van hardstenen onderdorpels. Aan de voorzijde en linker zijkant zijn in het dakvlak twee dakkapellen geplaatst. De vormgeving stemt overeen met de dakkapellen van de school, bovenlichten bevatten echter geen glas-in-lood. Tegen de achtergevel is een kleine aanbouw geplaatst, deze grenst aan de zijgevel van de school. Een overkapping van hout met golfplaat bevindt zich tegen het overige deel van de achtergevel. In het interieur is de oorspronkelijke indeling van centrale gang met aan weerszijden een aantal kamers, gehandhaafd. Diverse elementen uit de inrichting zoals de zwart-witte marmeren tegelvloer in de gang, de houten lambriseringen en eikenhouten trap met metalen spijlen zijn bewaard gebleven. Aan het einde van de gang bevindt zich op de begane grond een deur met gebrandschilderd bovenlicht met voorstelling van een Madonna. Rechts van de gang het toilet met oorspronkelijke betegeling bestaande uit wit geglazuurde tegels met blauw lelie-motief in de hoeken. Waardering Het geheel is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde vanwege de oorspronkelijke functie en kenmerkt de geestelijke ontwikkeling in Gemert als onderwijscentrum van de Peel. Het heeft belang vanwege de herinnering aan het eens bloeiende onderwijssysteem van de Latijnse scholen. Het heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een schoolgebouw in een mengeling van stijlvormen. Het is gaaf bewaard gebleven en als voorbeeld van een vroegere Latijnse school uiterst zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518082
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis, éénlaags blokvormig pand onder plat dak met dakschilden gedekt met leien in Gemert

Latijnse School

Ruijschenberghstraat 3a
Gemert (Gemeente Gemert Bakel)
(onderdeel I) Omschrijving De SCHOOL bestaat uit een éénlaags pand met grote verdiepingshoogte op een langgerekte plattegrond onder plat..

Den Hubert

Ruijschenberghstraat 6
Gemert (Gemeente Gemert Bakel)
Huis "Den Hubert", een in de huidige staat vnl. XVIIIe eeuws huis met in de XIXe eeuw gewijzigde voorgevel. Bakstenen huis onder zadeldak tu..

Postkantoor met direkteurswoning, nu met horecabestemming

Kerkstraat 60
Gemert (Gemeente Gemert Bakel)
Inleiding POSTKANTOOR met DIREKTEURSWONING, nu met horecabestemming. Gebouwd in 1893-1894 door een rijksbouwmeester met elementen van chale..

Onderkelderd, gepleisterd pand onder pannen zadeldak, tussen puntgevels met toppilasters

Kerkstraat 24
Gemert (Gemeente Gemert Bakel)
Onderkelderd, gepleisterd pand onder pannen zadeldak, tussen puntgevels met toppilasters. In de voorgevel jaartalankers: (16)77. In de vrijs..

Woonhuis, gebouwd in een eclectische stijl

Kerkstraat 12
Gemert (Gemeente Gemert Bakel)
Inleiding. WOONHUIS, gebouwd circa 1860 in een eclectische stijl. Oorspronkelijk leerlooierswoning. De woning heeft daarna een horecabestem..

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis, éénlaags blokvormig pand onder plat dak met dakschilden gedekt met leien in Gemert

Foto's (1)