Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dienstwoning in Gemert

Woonhuis

Lodderdijk 31
5421XB Gemert (gemeente Gemert Bakel)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1898


Beschrijving van Dienstwoning

Inleiding DIENSTWONING, gebouwd in 1889, in opdracht van van Erp. Omschrijving Woonhuis op rechthoekige plattegrond, onder zadeldak waarvan de nok haaks op de straat staat. Het huis is één travee diep en aan de achterzijde uitgebreid met een langgerekt lager bedrijfsgedeelte onder een flauw hellend zadeldak van golfplaat. Het woonhuis is uitgevoerd in baksteen en heeft een hoge gepleisterde plint. In de voorgevel zijn op de begane grond aan weerszijden van de opgeklampte deur zesruitsramen aangebracht, in de topgevel zijn vierruitsramen zichtbaar. Boven de ramen bevinden zich segmentbogen, voorzien van polychroom betegelde boogvelden. De zijgevel heeft een muizetandlijst. Waardering Van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de dienstwoning in het Peelgebied. Het geheel is gaaf bewaard gebleven en als complex met dienstwoning zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518079
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dienstwoning in Gemert

Langgevelboerderij

Lodderdijk 33
Gemert (Gemeente Gemert Bakel)
Inleiding LANGGEVELBOERDERIJ, gebouwd in 1889, in opdracht van de heren Van Erp. Omschrijving Boerderij uitgevoerd in handgevormde bakste..

Tussen de nrs 24 en 26: gemetseld beeldkastje en 18e-eeuws houten mariabeeld

Lodderdijk 24
Gemert (Gemeente Gemert Bakel)
Tussen de nrs 24 en 26: gemetseld beeldkastje en 18e eeuws houten Mariabeeld.

Sint Antoniuskapel

Deel 94
Gemert (Gemeente Gemert Bakel)
Kapel van St. Antonius Abt. Gesticht in de 18e eeuw, hersteld in 1841. Kleine cel met zadeldak tussen topgevels; dakruiter.

Ossenkapel

Tussen Gemert en Handel.
Handel (Gemeente Gemert Bakel)
Inleiding OssenKAPEL. Gebouwd in 1890 in opdracht van Verhoeven (Veghel) naar een ontwerp van architekt J. Heijkants (Erp) met beeldhouwwer..

Reeks bedevaartkapellen, aan de handelseweg tussen Gemert en Handel

i.h. verlengde v.d. weg (bij)
Handel (Gemeente Gemert Bakel)
Inleiding Reeks BEDEVAARTKAPELLEN, aan de Handelseweg tussen Gemert en Handel. De kapellen zijn tot stand gekomen in opdracht van Van de La..

Kaart & Routeplanner

Route naar Dienstwoning in Gemert

Foto's (1)