Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Langgevelboerderij in Gemert

Boerderij

Lodderdijk 33
5421XB Gemert (gemeente Gemert Bakel)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1898


Beschrijving van Langgevelboerderij

Inleiding LANGGEVELBOERDERIJ, gebouwd in 1889, in opdracht van de heren Van Erp. Omschrijving Boerderij uitgevoerd in handgevormde baksteen, voorzien van een gepleisterde plint, onder een zadeldak gedekt met Hollandse pannen. De gevel heeft onder de dakrand een tandlijst met muizentand. Het woongedeelte is drie travee├źn breed en heeft aan weerszijden van de deur een T-raam met brede uitstekende vensterbank, bovenlichten zijn voorzien van roedeverdeling, gevuld met kathedraalglas. Naast de deur is een gevelsteen in het metselwerk aanwezig met opschrift JOHAN EN ANTOON/VAN ERP/18 2-3 98. In het stalgedeelte zijn kleine getoogde raampjes zichtbaar en een dubbele getoogde poort. De zij- en achtergevel hebben op de begane grond ramen als in de voorgevel, verder zijn in de achtergevel een staldeur en getoogde poort aangebracht. De top van de zijgevel is uitgevoerd in machinale baksteen en heeft vierruits schuiframen. Boven de deur en ramen zijn strekken in het metselwerk aangebracht. In de zijgevel zijn steekankers zichtbaar. Voor een groot deel van de voorgevel en de zijgevel is een stoepje aangelegd. De boerderij heeft een voorerf, van de straat gescheiden door een beukenhaag. Ter plekke van de oprijlaan is een smeedijzeren poort omgeven door een haagpoort van rode beuk aangelegd. Voor en opzij van het pand staan acht lindebomen. Waardering Van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de langgevelboerderij in het Peelgebied. Het geheel is gaaf bewaard gebleven en als complex met dienstwoning zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518078
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Langgevelboerderij in Gemert

Dienstwoning

Lodderdijk 31
Gemert (Gemeente Gemert Bakel)
Inleiding DIENSTWONING, gebouwd in 1889, in opdracht van van Erp. Omschrijving Woonhuis op rechthoekige plattegrond, onder zadeldak waarv..

Tussen de nrs 24 en 26: gemetseld beeldkastje en 18e-eeuws houten mariabeeld

Lodderdijk 24
Gemert (Gemeente Gemert Bakel)
Tussen de nrs 24 en 26: gemetseld beeldkastje en 18e eeuws houten Mariabeeld.

Sint Antoniuskapel

Deel 94
Gemert (Gemeente Gemert Bakel)
Kapel van St. Antonius Abt. Gesticht in de 18e eeuw, hersteld in 1841. Kleine cel met zadeldak tussen topgevels; dakruiter.

Ossenkapel

Tussen Gemert en Handel.
Handel (Gemeente Gemert Bakel)
Inleiding OssenKAPEL. Gebouwd in 1890 in opdracht van Verhoeven (Veghel) naar een ontwerp van architekt J. Heijkants (Erp) met beeldhouwwer..

Reeks bedevaartkapellen, aan de handelseweg tussen Gemert en Handel

i.h. verlengde v.d. weg (bij)
Handel (Gemeente Gemert Bakel)
Inleiding Reeks BEDEVAARTKAPELLEN, aan de Handelseweg tussen Gemert en Handel. De kapellen zijn tot stand gekomen in opdracht van Van de La..

Kaart & Routeplanner

Route naar Langgevelboerderij in Gemert

Foto's (26)

Alle 26 foto's weergeven