Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalig gemeentehuis in Gemert

Woonhuis

Kerkstraat 8
5421KX Gemert (gemeente Gemert Bakel)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1860 (woonhuis) 1885 (gemeentehuis)
Architect: Dreesen


Beschrijving van Voormalig gemeentehuis

Inleiding. Voormalig GEMEENTEHUIS in Eclectische stijl in 1885 gebouwd naar ontwerp van architect Dreesen uit Helmond. Omschrijving. Tweelaagse hoofdmassa op een blokvormige plattegrond onder een plat dak met dakschilden. De voorgevel is drie traveeën breed en heeft een middenrisaliet. Dakschilden zijn gedekt met geschubde leien. Het pand is uitgevoerd in baksteen en heeft een iets vooruitstekende bakstenen plint. De zijgevel, grenzend aan nummer 12 is gepleisterd. Hoekpilasters zijn op de begane grond geblokt gepleisterd uitgevoerd, daarboven glad. Tussen de begane grond en verdieping bevindt zich een gepleisterde cordonlijst. De bovenste rand van de gevel wordt versierd door een kroonlijst, aan de voorzijde met consoles. De risaliet is eveneens gepleisterd en op de begane grond voorzien van een uitstekende portiek met dubbele paneeldeur met smeedijzeren roosters en een hardstenen stoep. Naast de deur is een gevelsteen aangebracht met opschrift: P.L.P./G.SLITS/BURGEMEESTER/18 19-5 85. Erboven bevindt zich een klein bordes met opengewerkte balustrade en vlaggenmast. Openslaande deuren hierachter zijn in een geprofileerde omlijsting met kuif geplaatst. In de kroonlijst, ter plekke van het bordes is het gemeentewapen aangebracht. Aan weerszijden van de risaliet zijn getoogde schuiframen aanwezig onder gepleisterde segmentbogen, voorzien van een dekoratieve sluitsteen en met een hardstenen onderdorpel. Ook de zijgevel bevat getoogde ramen. In het dakvlak is aan de voorzijde, boven de risaliet een dakkapel in classicistische omlijsting geplaatst. In de zijgevel bevinden zich twee oeils de boeuf. Dakrand is van een gootlijst voorzien. Waardering. Het geheel is van algemeen belang. Aan de oorspronkelijke functie ontleent het cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de bestuurlijke en sociaal-economische ontwikkeling in het Peelgebied. Het heeft architectuurhistorisch belang vanwege detaillering en materiaalgebruik als voorbeeld van de verwerking van eclectische motieven. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van de oude kern van Gemert. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518075
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalig gemeentehuis in Gemert

Woonhuis, gebouwd in een eclectische stijl

Kerkstraat 12
Gemert (Gemeente Gemert Bakel)
Inleiding. WOONHUIS, gebouwd circa 1860 in een eclectische stijl. Oorspronkelijk leerlooierswoning. De woning heeft daarna een horecabestem..

Winkel-woonhuis aan de Kerkstraat, deel van oude lintstructuur

Kerkstraat 3
Gemert (Gemeente Gemert Bakel)
Inleiding WINKEL-WOONHUIS aan de Kerkstraat, deel van oude lintstructuur, in de kom van Gemert. Gebouwd in 1922 met elementen van "Um 1800"..

Onderkelderd, gepleisterd pand onder pannen zadeldak, tussen puntgevels met toppilasters

Kerkstraat 24
Gemert (Gemeente Gemert Bakel)
Onderkelderd, gepleisterd pand onder pannen zadeldak, tussen puntgevels met toppilasters. In de voorgevel jaartalankers: (16)77. In de vrijs..

kasteel buitenplaats

Ridderplein 13
Gemert (Gemeente Gemert Bakel)
Omschrijving onderdeel 5 VOORBURCHT BESTAANDE UIT BRUG, POORT EN DONJON met "NIEUWBOUW" en JEZUÏETENBOUW. De voorburcht is toegankelijk m..

tuin park landgoed

Ridderplein 15
Gemert (Gemeente Gemert Bakel)
Omschrijving onderdeel 8 OMMUURDE MOESTUIN behorende tot de buitenplaats Kasteel Gemert. Aan de overzijde van de Kasteellaan / Heilige Ge..

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalig gemeentehuis in Gemert

Foto's (2)