Meer dan 63.000 rijksmonumenten


St. Jan de Doper: ommuring en hekwerk van kerkhof in Gemert

Graf Begraafplaats

Kerkstraat 4
5421KX Gemert (gemeente Gemert Bakel)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1903


Beschrijving van St. Jan de Doper: ommuring en hekwerk van kerkhof

Inleiding OMMURING met HEKWERK van het kerkhof St. Jan. Omschrijving De begrenzing van het kerkhof bestaat uit muren, gedeeltelijk met hekwerk en poort. Ten westen van de kerk bevindt zich een smeedijzeren hek op een natuurstenen voet, in het midden daarvan is tussen vierkante bakstenen pijlers een poort aangebracht. De achterzijde en beide zijkanten van het kerkhof worden van de straat gescheiden door een bakstenen muur met ezelsrug in rode steen. De muur wordt geleed door lisenen, aan de noord- en westzijde iets hoger opgemetseld en voorzien van een puntige bekroning in rode steen. Aan de noordzijde zijn de lisenen veel hoger opgemetseld en zijn ertussen smeedijzeren hekwerken aangebracht. Waardering Het kerkhof als geheel is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling. Het heeft vanwege ligging en aanleg ensemblewaarde, door de relatie tot de oude kern van Gemert en de reeds eerder beschermde kerk en het kasteel. De beeldengroepen zijn van kunsthistorisch belang vanwege hun vormgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518073
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van St. Jan de Doper: ommuring en hekwerk van kerkhof in Gemert

St. Jan de Doper: rooms katholieke kerkhof

Kerkstraat 4
Gemert (Gemeente Gemert Bakel)
Inleiding ROOMS KATHOLIEK KERKHOF St Jan bij de kerk "St. Jans Onthoofding" in de kom van Gemert, bestaande uit de algemene aanleg, de enge..

St. Jan de Doper: aanleg

Kerkstraat 4
Gemert (Gemeente Gemert Bakel)
Inleiding AANLEG van het kerkhof St. Jan. Omschrijving Een centrale as, met klinkers bestraat, doorsnijdt de begraafplaats in de lengte. ..

St. Jan de Doper: calvarieberg

Kerkstraat 4
Gemert (Gemeente Gemert Bakel)
Inleiding Aan de voorzijde van de achterste twee velden is in de centrale as een CALVARIEBERG geplaatst. Omschrijving De heuvel heeft de ..

St. Jan de Doperkerk

Kerkepad 4
Gemert (Gemeente Gemert Bakel)
R.K. Kerk van St. Jan de Doper. In 1437 tot parochiekerk verheven. Bestaat uit een driebeukig schip uit die tijd, in 1853 door H. van Tulder..

Voormalig gemeentehuis

Kerkstraat 8
Gemert (Gemeente Gemert Bakel)
Inleiding. Voormalig GEMEENTEHUIS in Eclectische stijl in 1885 gebouwd naar ontwerp van architect Dreesen uit Helmond. Omschrijving. Twee..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)