Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Czaar Peter Monument in Zaandam

Overig

Dam 7
1506BC Zaandam (gemeente Zaanstad)
Noord Holland

Bouwjaar: 1909-1911
Architect: Leopold Bernstamm

(1 recensie)

Beschrijving van Czaar Peter Monument

Inleiding STANDBEELD van tsaar Peter de Grote daterend uit 1909. Het midden op de Dam geplaatste beeld werd ontworpen door de Russische beeldhouwer Léopold Bernstamm in opdracht van tsaar Nicolaas II, die het in 1911 schonk aan de stad Zaandam ter herinnering aan het verblijf van Peter de Grote in de stad. Nicolaas II liet de in Parijs werkzame Bernstamm tussen 1900 en 1910 vijf monumenten voor zijn beroemde voorvader maken waaronder een standbeeld in Sint Petersburg. Het Zaanse beeld, dat gegoten werd bij J. Malesset in Parijs, is hiervan een replica. De sokkel werd ontworpen door de Parijse architect A. Guilbert. Omschrijving Circa vijf meter hoog standbeeld bestaande uit een twee meter hoog bronzen beeld geplaatst op een circa drie meter hoge sokkel van het grijze Emelpov-graniet uit de Oekraïne. Op de westzijde van de achthoekige sokkel staat in bronzen letters de tekst: "CZAAR PETER I/LEERT DEN SCHEEPSBOUW IN ZAANDAM/1697/GESCHENK VAN KEIZER/NICOLAAS II/AAN DE STAD ZAANDAM/1911". De oostkant van de sokkel is voorzien van een bronzen reliëf van het Russische rijkswapen, waaronder zich hetzelfde opschrift in het Russisch bevindt. Het beeld toont tsaar Peter de Grote als scheepstimmerman, zittend op de rand van een in aanbouw zijnd schip, terwijl hij met een bijl een stuk hout bewerkt. Het beeld is aan de achterzijde gesigneerd "L. BERNSTAMM" (links) en "J. MALESSET/fondeur d'art/PARIS" (rechts). Waardering Het standbeeld van tsaar Peter de Grote is van algemeen belang wegens cultuurhistorische waarde als gaaf bewaard voorbeeld van een in opdracht van tsaar Nicolaas II vervaardigd standbeeld uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, als herinnering aan het voor de relatie tussen Rusland en Zaandam en de ontwikkeling van de Russische scheepsbouw belangrijke verblijf van tsaar Peter de Grote in Zaandam. Het beeld heeft typologische en kunsthistorische waarde als voorbeeld van de ontwikkeling van de monumentale beeldhouwkunst in Nederland in de negentiende en twintigste eeuw. Daarnaast heeft het standbeeld situationele waarde vanwege de beeldbepalende situering midden op de Dam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518060
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen (1)

Czaar Peter Monument
3
Recensie door: ()
In 1996 bestond de Russische Vloot 300 jaar. Ter gelegenheid hiervan is door het Nederlandse fregat HMS Witte de With een replica van het standbeeld in Zaandam naar St. Petersburg gebracht en in aanwezigheid van Prins Willem-Alexander onthuld op de Admiraliteitskade aldaar, Aansluitend heeft een groep Nederlandse zeezeilers op de Neva een maritieme groet gebracht aan de prins en de top van de Russische marine.
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Czaar Peter Monument in Zaandam

Vrijmetselaars loge Anna Paulowna

Dam 2
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Inleiding Het voormalige LOGEBOUW "Anna Paulowna" uit 1858 is met de kopse linker zijgevel aan de noordzijde van de Dam gesitueerd en met..

Twee natuurstenen bekroningen

Dam bij 1
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Twee van de voormalige sluis van het Hoogheemraadschap van de Hondsbossche en Duinen tot Petten afkomstige natuurstenen bekroningen; met de ..

Twee natuurstenen bekroningen

Dam bij 1
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Twee van de voormalige Duikersluis afkomstige natuurstenen bekroningen in Lodewijk XVI-stijl, met wapens het Hoogheemraadschap der Uitwatere..

Stenen theekoepel

Westzijde 12
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Stenen THEEKOEPEL (z.g. luchthuis) met driezijdige sluiting en met pannen gedekt schilddak, bekroond door hoekschoorstenen. Vensters met gep..

Houten woonhuis

Hogendijk 5
Zaandam (Gemeente Zaanstad)
Grotendeels houten huis met in- en uitgezwenkt voorschot, XIX B, boven een bakstenen pui, XIX A.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)