Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis in neo-classicistische trant in Wormerveer

Woonhuis

Marktstraat 91
1521DX Wormerveer (gemeente Zaanstad)
Noord Holland

Bouwjaar: ca. 1875


Beschrijving van Herenhuis in neo-classicistische trant

Inleiding In de as van de Marktstraat gelegen houten HERENHUIS, gebouwd rond 1875 in neo-classicistische trant en vanaf 1879 in gebruik als dokterswoning annex praktijkruimte. Het pand vormt de visuele afsluiting van de haaks op de Zaan gerichte Markstraat. Omschrijving Houten herenhuis gebouwd op L-vormig grondplan en bestaande uit een blokvormig op de as van de Marktstraat gericht hoofdvolume met aan de linkerzijde een teruggelegen vleugel. Het huis telt twee bouwlagen. Het hoofdvolume heeft een flauw hellend schilddak, de vleugel een kap met plat en vier schilden met steile helling, waarvan de noklijst op gelijke hoogte ligt als de nok van voornoemd schilddak. De kap is bedekt met zwarte geglazuurde Hollandse pannen. De wanden zijn rond het houtskelet uitgevoerd in witte horizontale houten rabatdelen op een gepleisterde plint. De symmetrische voorgevel is een lijstgevel ter breedte van vijf vensterassen. De middenas bevat de hoofdingang, bestaande uit een via vier treden te bereiken paneeldeur met ijzeren deurroosters en met éénruits bovenlicht. Boven de voordeur bevindt zich op de verdieping een schuifvenster, dat net als de schuifvensters in de overige vier assen ongedeeld is. De middenas heeft boven de kroonlijst een tweelichts dakkapel onder fronton. De deuropening en de vensteropeningen worden op de begane grond afgesloten door een korte kroonlijst en op de verdieping door een fronton met uitgesneden rankwerk. Alle vensters zijn voorzien van persiennes. Beide zijgevels hebben op de begane grond ongedeelde schuifvensters. De symmetrische achtergevel telt drie vensterassen met op de begane grond ongedeelde schuifvensters en op de verdieping stolpramen met bovenlicht. De zijvleugel heeft in beide bouwlagen paarsgewijs gekoppelde schuifvensters en een stolpraam met bovenlicht. Waardering Het herenhuis is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard voorbeeld van een voornaam houten woonhuis in neo-classicistische trant uit het derde kwart van de 19de eeuw. Het pand heeft situationele waarde vanwege de prominente stedenbouwkundige situering in de as van de Marktstraat. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518054
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herenhuis in neo-classicistische trant in Wormerveer

Chocoladehal, cacaofabriek Van Boon

Dick Laanplein 1
Wormerveer (Gemeente Zaanstad)
Inleiding FABRIEKSGEBOUW, de zogenaamde chocoladehal, gebouwd in 1919 in gewapend beton naar ontwerp van mart J. Stam en behorende tot het ..

De Arend, cacaofabriek Van Boon

Dick Laanplein 1
Wormerveer (Gemeente Zaanstad)
Inleiding Vrijstaand symmetrisch FABRIEKSGEBOUW genaamd 'De Arend' gebouwd in 1916 in gewapend beton naar ontwerp van Mart J. Stam, onderde..

Houten huis (gesloopt in 1979, herbouwd in 1980)

Noordeinde 1A
Wormerveer (Gemeente Zaanstad)
Houten huis met overkragende verdieping en overkragende puntgevel, XVIII.

Hervormde kerk

Noordeinde 21
Wormerveer (Gemeente Zaanstad)
HERV. KERK. Eenbeukig schip met driezijdige sluiting, 1639, met zuiderdwarsarm uit 1767 en zuidelijke portaalaanbouw, XVIII B. Zuidelijke to..

Pakhuis Java

Veerdijk 43
Wormer (Gemeente Wormerland)
Inleiding Voormalig PAKHUIS 'Java', gebouwd in 1907 in een mengvorm van Eclectische, Neo-Romaanse trant en Overgangsarchitectuur, deel uitm..

Kaart & Routeplanner

Route naar Herenhuis in neo-classicistische trant in Wormerveer

Foto's (1)